Vesti > Politika

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Evo na čemu je insistirao Beograd, ukazano i na KURTIJEV TEROR!

Petković je rekao da je razgovarano i o nastavku sprovođenja Deklaracije o nestalim osobama

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Petričević

24/10/2024 > 18:14

podeli vest:

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Evo na čemu je insistirao Beograd, ukazano i na KURTIJEV TEROR!
Foto: Tanjug printscreen


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je, kako je istakao, od suštinske važnosti za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji.

Petković je, nakon trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, rekao da je Lajčaka upoznao sa terorom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima, naročito na severu KiM.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Ukazali smo na sve otežane okolnosti života Srba na Kosovu i Metohiji. Govorili smo o etničkom čišćenju koje nad Srbima sprovodi vlast u Prištini, njihovim jednostranim i eskalatornim potezima, gašenju srpskih institucija, protivpravnim hapšenjima Srba i svim drugim stvarima kojima se u potpunosti otežava položaj i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zbog čega je došlo i do odlaska dela Srba sa prostora severa Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je dodao da je razgovarano i o nastavku sprovođenja Deklaracije o nestalim osobama, gde je Beograd još jednom pokazao punu konstruktivnost i prihvatio predlog EU koji se odnosi na donošenje konkretnog pravilnika o radu u vezi sa Radnom grupom i Komisijom u okviru pitanja nestalih osoba.

- Naravno, Priština je ponovo imala nekakve komentare, pokušala je da zaustavi taj proces, čime se još jednom pokazuje da suštinski ne želi da se bavi pitanjem pronalaska nestalih osoba - ukazao je Petković.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar