Vesti > Politika

Srbija dobila NOVU VLADU - ministri POLOŽILI ZAKLETVU, prisustvovao i Vučić

Poslanici u Skupštini Srbije izglasali su večeras novu Vladu

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2022 > 19:07

podeli vest:

Srbija dobila NOVU VLADU - ministri POLOŽILI ZAKLETVU, prisustvovao i Vučić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Poslanici u Skupštini Srbije izglasali su danas novu vladu Srbije, posle dvodnevne rasprave, koju će, voditi Ana Brnabić. Brnabić je poručila da novu vladu karakterišu dve stvari i to: da je prosrpska i da je vlada kontinuiteta.

Poslanici su o izboru nove Vlade glasali javno prozivkom. Glasanju je prisustvovalo 225 poslanika, podršku izboru nove Vlade dalo je 157 poslanika, dok je protiv bilo 68 poslanika, uzdržanih nije bilo, a odsutnih je 25 poslanika.

Vlada će imati 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Izabrani ministri položili su zakletvu, a kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je došao u Skupštinu Srbije i prisustvovao polaganju zakletve novih ministara.

Ani Brnabić ovo će biti treći mandat kao predsednici Vlade.

Vlada ima 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a to su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U novoj vladi su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Postoji i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

Kako je navela Brnabić, u ovako teškim vremenima Srbija mora da ima samo i isključivo prosrpsku vladu koja će raditi samo u interesu građana Srbije.

- Moramo da imamo vladu u kojoj neće biti disonantnih tonova, već će svi ministri raditi kao deo tima koji će dati sve od sebe ne da preživimo, već da nastavimo naš rast i razvoj - kazala je.

Kada je reč o kontinuitetu, Brnabić ističe da je potreban zbog rasta koji se beleži od 2013. godine.

Ističe da je ova vlast duplirala sve i poručuje da je kontinuitet potreban i u čuvanju Srbije koja samostalno odlučuje o svojim pitanjima.

- Potreban nam je kontinuitet za nezavisnost o svim pitanjima unutrašnje i spoljne poslove, koja brani svoje stavove u skladu sa interesima svojih građana i međunarodnim pravom. Mi moramo da nađemo način i prostor da ispunimo glavno obećanje koje smo dali u predizbornoj kampanji, da do 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 500 evra i ovaj tim će se boriti za to svakog trenutka, svakog dana - kazala je mandatarka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 
Ministri koji će zauzeti funkcije u Nemanjinoj 11

Goran Vesić - ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Od februara do septembra 1997. bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda, a od 1996. do 2000. odbornik gradske skupštine. Bio je poslanik Skupštine Srbije od 2000. do 2003. godine.
Odbornik Skupštine opštine Vračar bio je od 2004. do 2008. godine, a sekretar Privremenog organa grada Beograda, koji je imenovala Vlada Srbije, od novembra 2013. do aprila 2014. godine.
Za odbornika Skupštine grada Beograda biran je na izborima održanim 2014, 2018. i 2022. godine. Od 2014 do 2018. godine bio je gradski menadžer Grada Beograda, a od 2018 - 2022. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

Foto: Tanjug

 

Milan Krkobabić - ministar za brigu o selu 

Jelena Begović - ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Diplomirala je na Biološkom fakultetu u Beogradu. Od 1998. godine zaposlena je na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu. Od 2014. godine je na poziciji direktora tog Instituta. Objavila je više od 60 naučnih radova u vodećim međunarodnim časopisima i aktivan je član brojnih naučnih udruženja. Od 2011. godine predstavlja Srbiju u Bordu guvernera - upravljačkog tela Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i Biotehnologiu, osnovanog od strane UN.

Foto: Tanjug

 

Mihailo Jovanović - ministar informisanja i telekomunikacija

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji, gde je postao i magistar elektrotehničkih nauka. U Pošti Srbije je bio direktor odgovoran za IT i elektronske komunikacije, gde je doprineo osmišljavanju i implementaciji novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgadnji regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogadu, Novom Sadu i Nišu. Bio je direktor Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od njenog osnivanja.

Dubravka Ðedović - ministarka rudarstva i energetike

Tomislav Momirović - ministar unutrašnje i spoljne trgovine

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od 2007. godine bio je zaposlen u porodicnom preduzeću ''Mona''', a od 2016. je bio na poziciji predsednika kompanije ''Mona Hotel Management''. Momirović je bio ministar građevinstva, saobraćaja i infrastrukture od 2020. godine.

Irena Vujović - ministarka zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović diplomirani je ekonomista - master. Od 2014. do 2016. godine bila je pomoćnica gradonačelnika Beograda za oblast društvenih delatnosti. Za predsednicu Gradske opštine Savski venac izabrana je 2016. godine, a za ministarku zaštite životne sredine 2020. godine.

Foto: Tanjug

 

Rade Basta - ministar privrede

Diplomirao je na fakultetu Fizičke kulture na Univerzitetu u Novom Sadu i završio master studije ekonomije na Univerzitetu Privredna akademija. Funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obavljao je od 2016. do 2018. godine. Od septembra 2018. obavljao je dužnost direktora JKP ''Beogradske elektrane''.

Jelena Tanasković - ministarka poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković završila je studije ekonomije i radila je u NLB banci. Od 2017. godine je bila gradski sekretar za finansije, a od juna 2018. državni sekretar u Ministarstvu finansija.Imenovana je 2020. za državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine i bila zadužena za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju.

Husein Memić - ministar turizma i omladine

Ministar turizma i omladine Husein Memić je završio master turizma i ugostiteljstva i Fakultet za fizičku kulturu. Direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru od 2012. godine. Potpredsednik je Sandžačke demokratske partije.

Marko Blagojević - ministar za javna ulaganja

Novica Tončev - ministar bez portfelja 

Bio je predsednik Opštine i Skupštine opštine Surdulica. Za narodnog poslanika biran je od 2014. do 2022. godine, kao kandidat SPS. Za ministra je prvi put izabran 2020.godine, dobivši zaduženje za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Edin Ðerlek - ministar bez portfelja 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Edin Ðerlek je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja. Završio je Institut za arapski jezik na Univerzitetu "Abu Nour" u Damasku kao i Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsek šerijatsko pravo.

Ðorđe Milićević  - ministar bez portfelja 

Ðorđe Milićević je narodni poslanik od juna 2008. godine. U sazivu od 2020. do 2022. bio je zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i zamenik predsednika Odbora za alministrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i član Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije. Član je Socialističke partie Srbije od 1996. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar