Vesti > Politika

Sa Kurtijem novi susret kada to predloži EU, o nemačko-francuskom PREDLOGU ćemo tek razgovarati

Važno je da se razgovara i da se iznalaze rešenja, poručio je u Tirani predsednik Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

06/12/2022 > 19:21

podeli vest:

Sa Kurtijem novi susret kada to predloži EU, o nemačko-francuskom PREDLOGU ćemo tek razgovarati
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem sastati kada to predlože posrednici iz EU, a povodom francusko-nemačkog predloga naveo da će se o njemu tek razgovorati i da u tom dokumentu nema rokova za postizanje sporazuma.

- Ne mogu da kažem da sam 100 posto protiv ili 'za', o tom dokumentu treba da raspravljamo i onda ćemo videti, moramo da pričamo jedni s drugima i da se uzdržimo od jednostranih poteza i akcija, jer je to nešto  što može da naudi celom procesu - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle samita EU-ZB u Tirani.

 


Odgovarajući na pitanja novinarke ABC njuz Albanija kada očekuje da će se sastati sa Kurtijem, šta će se dogoditi ako odbije novi francusko-nemački plan i da li će Beograd ponuditi neki drugi plan za pregovore, jer bi pitanje Kosova trebalo da bude rešeno, istakao je da nema sumnje da će se ubuduće ozbiljno raditi da bi se postiglo kompromisno rešenje.

- Pravo pitanje nije  kada i gde ću se sastati sa Kurtijem, ja ću to uraditi kada nam predloze posrednici iz EU, pravo pitanje je šta će biti sadržaj razgovora i tog kompromisnog rešenja, jer stižu razne poruke sa raznih strana. Moramo biti garant mira i bezbednosti i stabilnosti u regionu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na pitanje da li postoji vremenski rok u najnovijoj verziji nemačko-francuskog predloga i da li je to možda završni predlog, Vučić je rekao da je to što su dobili početak i da predlog ne može da ima vremenski okvir.

- Čuli ste danas i Žozepa Borelja. Koliko je to neozbiljno da za tri meseca treba da rešimo nešto što traje stotinu i više godina. To je nezobiljno i neodgvorno i kada čujete da neko insistira na rokovima, a 10 godina ne može da se implementira ZSO, jer jedna strana to ne želi. Valjda to prvo treba da se implementira, pa da se dogovaramo o nečem drugom - istakao je Vučić.

On je dodao da se u predlogu zato i ne pominju rokovi, jer su ljudi mudri i znaju da to ne može, ali da je važno da se razgovara i da se pronalaze kompromisna rešenja da bi se, kako je rekao, sačuvale glave i Srbima i Albancima, a ekonomije išle napred.

On je ocenio i da je današnji sastanak bio lekovit, jer su mogli da čuju jedni druge i da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ostavite komentar