Vesti > Region

Crna Gora BIRA PREDSEDNIKA: Zatvorena birališta, izlaznost veća nego u 1. krugu

Milo Đukanović ili Jakov Milatović? U prvom krugu izbora izlaznost je bila 64,06 odsto

Izvor: K1info/Tanjug

02/04/2023 > 15:27

podeli vest:

Crna Gora BIRA PREDSEDNIKA: Zatvorena birališta, izlaznost veća nego u 1. krugu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsedničkih izbora. 

U 20 časova su zatvorena birališta. 

Crnoj Gori su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora, u kome se nadmeću aktuelni šef crnogorske države i kandidat DPS Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga - 542.154 građana.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju u Crnoj Gori je do 19 sati na birališta za predsedničke izbore izašlo 67,1 odsto, a prema procenama CeMI-ja do tog vremena je izlaznost bila  66,9 odsto građana upisanih u birački spisak.

Izaznost u drugom krugu je svakako veća nego u prvom krugu glasanja za nešto više od šest odsto.

Prema procenama CeMI-ja izlaznost na jugu zemlje je bila 60.4, u centralnoj Crnoj Gori 71.6, a na severu 65 odsto.

U Podgorici je do 19 sati izlaznost bila 72.6, u Nikšiću 74.8, Bijelom Polju 67.9, a u Baru 59.9 odsto, podaci su CeMI-ja.
Biračka mesta se zatvaraju u 20 sati.

Prema podacima Državne izbore komisije na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do 18 sati glasalo je 61,11 odsto birača, odnosno 331.292 građana.

Predsednik DIK Nikola Mugođa je podsetio da je izlaznost u prvom krugu, koji je održan 19. marta, do 18 sati bila 55,64 odsto, prenose Vijesti.

DIK-u u toku današnjeg dana nisu prijavljene ozbiljnije nepravilnosti, dodao je Mugoša, a navodi RTCG.

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto) glasova birača koji su izašli na izbore. Izlaznost je bila 64,06 odsto, a mandat predsednika je pet godina.

Jakov Milatović i njegova supruga Milena glasali su na biračkom mestu u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Tom prilikom Milena je rekla je danas da očekuje sigurnu pobedu i veruje da se tome nadaju svi građani Crne Gore.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Aktuelni predsednik države i lider DPS-a, Milo Đukanović, glasao je u Osnovnoj školi "Savo Pejanović" u Podgorici. On je rekao da odnosi sa Srbijom mogu da budu bolji i da se tu kuca na otvorena vrata.

Đukanović je rekao da očekuje pobedu i da dolazi novo i bolje vreme.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 
Kakva je izlaznost?

CEMI je saopštio da je do 17 časova glasalo 58,7 odsto upisanih birača. Kako su istakli, u severnij regiji glasalo je 57,6 odsto, u centralnoj 62,8 odsto a u južnoj 52,4 odsto.

U prvom krugu 19. marta, do tog vremena glasalo je 52,4 odsto birača, a na predsedničkim izborima 2018. godine 49,5 odsto, prenose Vijesti.

Prema Podacima CDT-a, u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, do 15 časova glasalo je 49,8 odsto ili oko 270.300 birača, a u prvom krugu do 15 sati glasalo je 45,4. odsto birača.

Joanikije glasao na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju.

Na severu zemlje do 15 sati glasalo je 50 odsto birača, u centralnoj regiji 53,8 odsto, a na jugu je do 15 sati glasalo 41,9 odsto birača, prenosi portal RTCG.

CEMI je objavio da je do 15 sati glasalo 50,2 odsto birača.

Kako je na biračkim mestima

Podsetimo, jutros prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mesta (broj 12 u Zeti, broj 30 II-A u Danilovgradu i broj 43 u Pljevljima), uočeno je da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaveštene su OIK. 

Na biračkom mestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora. Zakonom je propisano da dok je biračko mesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici.

Predsednik OIK-a Podgorica Veselin Vukčević kaže da su u Podgorici u 7 sati sva biračka mesta otvorena i da je bilo samo manjih tehničkih problema na tri ili četiri mesta.

- Nemamo podataka o nepravinostima i važno je da su sva biračka mesta otvorena - kazao je Vukčević.

Foto: Tanjug/AP

Jakov Milatović i Milo Đukanović
Incident u Podgorici

CeMI je saopštio da je na biračkom mestu 25A u Podgorici birač koristio telefon na biračkom mestu slikajući glasački listić, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

- Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mesto - saopšteno je iz CeMI-ja.

Policija našla biračke spiskove i kopije ličnih karata

Podsetimo, crnogorska policija sinoć je sprovela akcije na više lokacija u cilju sprečavanju zloupotreba u susret predsedničkim izborima, koji se održavaju danas. 

Kako prenosi RTCG, podgorička policija je u jednom od pretresa našla izborni materijal s imenima i oznakama, dok su u drugom pronašli biračke spiskove i kopije ličnih karata.

- Policija Crne Gore je u saradnji sa državnim tužilaštvima, u više gradova sprovela aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju potencijalnih krivičnih dela u vezi zloupotrebe izbornog procesa, te su izvršeni pretresi na više lokacija i prikupljena obavještenja od više lica - navedeno je u objavi Uprave policije na Tviteru. 

 

Ostavite komentar