Vesti > Region

Premijer Vučević danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH (VIDEO)

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće

Izvor: K1info

12/05/2024 > 12:19 >> 13:31

podeli vest:

Premijer Vučević danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH (VIDEO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Premijer Republike Srbije Miloš Vučević prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće. Venac je položio i predsednik Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Venci su položeni za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković.

 

 

 

U prenosu uživo povodom Dana sećanja emitovano je i potresno svedočenje preživelog koji je u to vreme bio dete i koji je pukom srećom izbegao strašnu smrt u jednoj od dečjih grobnica koje se prostiru na 300 kvadrata.

 

 

Vučević je u ime Vlade Republike Srbije položiti venac na Spomen područje, na grobnom polju Topole.

Svedočenje preživelog logoraša

Preživeli logoraš iz Jasenovca Slavko Milanović, koji je danas u Donjoj Gradini prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, izjavio je da je kao šestogodišnje dete dok je bio u Jasenovcu video ciglanu, a da je iz majčinih priča saznao da su u toj ciglani živi ljudi gurani u vrelu peć i na taj način ubijani.

Milanović je naveo da je bio u delu logora prema istoku, na poljani, pod vedrim nebom, da su logoraši ležali jedan do drugog, a da su ustaše izjutra odvajale decu od majki.

Prema rečima Milanovića, majka je njega i sestru pokrivala starim krpama i sakrivala ih dok ustaše prođu i tako su ostali sa majkom.

Dobrila Kukolj koja je takođe preživela Jasenovac, kaže da je Gradina za nju najveći grad mrtvih i navodi da su njen otac i tri strica, koji su sa Sajmišta vraćeni u Jasenovac, okončali život u Gradini.

 

 

Kukolj je rekla da je utvrdila da su oni poklani.
 

Ostavite komentar