Vesti > Region

STRAHOVITA INVAZIJA SMEĐIH ALGI na Jadranu! Iz INSTITUTA UPOZORAVAJU: "Ukoliko ih vidite - OBAVEZNO PRIJAVITE!"

Pojavile su se pre dve godine, ali ponovo su viđene kod Visa, upozoravaju naučnici iz Instituta za okeaniju i ribarstvo

Izvor: K1info

Autor: Milica Tošić

08/07/2024 > 10:15

podeli vest:

STRAHOVITA INVAZIJA SMEĐIH ALGI na Jadranu! Iz INSTITUTA UPOZORAVAJU: "Ukoliko ih vidite - OBAVEZNO PRIJAVITE!"
Foto: Shutterstock


Na Jadranu uočeno je širenje smeđe alge (Stypopodium schimperii) o kojoj su iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo iz Splita javnost obavestili još pre dve godine, a sada su je, kažu, ponovo videli kod Visa.

Iz ovog instituta su na Fejsbuku objavili da je reč o "strahovitoj biološkoj invaziji" na koju su ukazali 2022, a da su je nakon nedavnog uočavanja na terenu prinuđeni da sve pozovu na praćenje širenja ove alge.

Ukazali su da postoji sličnost između smeđe i domaće alge "Padina pavonica", te da se razlika može uočiti u boji, ali i u veličini.

Smeđa alga je puno veća i dostiže dimenzije i preko 40 cm, dok ova domaća retko prelazi 20 cm. Smeđa alga, dodaju, potiče iz Indijskog okeana, a Sredozemlje je verovatno naselila prolaskom kroz Suecki kanal.

Prva smeđa alga je je zabeležena u Izralu oko 1973. godine. Navode i da nije moguće predvideti da li će smeđa alga uskoro prekriti morsko dno u hrvatskom Jadranu ili će se povući, što ne isključuju kao mogućnost, jer se to događa sa ovim stranim vrstama algi.

Iz Instituta su pozvali građane i turiste da im, ako uoče smeđu algu, prijave ili fotografišu i pošalju im fotografiju, jer je im je to od značaja radi njenog daljeg istraživanja u okviru već postojećeg projekta, preneli su hrvatski mediji.

Ostavite komentar