Vesti > Region

Vatrogasci i PILOTI iz Srbije započeli veliku akciju: U gašenju POŽARA u Severnoj Makedoniji izbacili 30 tona vode

Helikopter Kamov K-32, koji se u regionu izdvaja po svojim maksimalnim kapacitetima, prvi put je upućen van granica naše zemlje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

16/07/2024 > 22:30

podeli vest:

Vatrogasci i PILOTI iz Srbije započeli veliku akciju: U gašenju POŽARA u Severnoj Makedoniji izbacili 30 tona vode
Ivica Dačić ispratio vatrogasce u Severnu Makedoniju - Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije Srbije, koji su danas protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 odleteli u Severnu Makedoniju da pomognu u gašenju šumskog požara, izbacili su 30 tona vode na vatrenu stihiju u oblasti Novog sela.

Helikopter Kamov K-32, koji se u regionu izdvaja po svojim maksimalnim kapacitetima, prvi put je upućen van granica Srbije, a odmah po dolasku u Severnu Makedoniju piloti i vatrogasci su započeli akciju gašenja požara, objavljeno je na Instagram nalogu MUP-a.

Da podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas ispraćaju pripadnika Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP koji su protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 odleteli u Severnu Makedoniju gde će pomagati u gašenju šumskog požara.

- Mi smo spremni da pomognemo svuda gde je to potrebno, naravno imajući u vidu procedure potrebne da postoje zahtevi tih država - rekao je Dačić ispraćajući pripadnike Helikopterske jedinice i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da su Vlasti Severne Makodonije upoznati sa sposobnostima i kapacitetima Srbije kada su požari u pitanju i da su tražili baš protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 zbog toga što može da nosi pet tona vode.

Ministar je istakao da je Srbija spremna da po pitanju požara deluje i na teritoriji Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

 

Ostavite komentar