Vesti > Region

Iznenađenje na izborima u Podgorici! DPS prvi, Spajićeva koalicija na drugom mestu

DPS u Podgorici osvojio 30,2 odsto glasova

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milena Gačević

29/09/2024 > 22:15

podeli vest:

Iznenađenje na izborima u Podgorici! DPS prvi, Spajićeva koalicija na drugom mestu
Foto: TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ ĐORĐE CMILJANIĆ/ nr


U Podgorici i Kotoru održani su lokalni izbori. Prema prvim rezultatima u glavnom gradu, DPS osvojio 30,2 odsto glasova, koalicija premijera Spajića 22,8, koalicija "Za budućnost Podgorice" 20,8 odsto, a koalicija predsednika Milatovića 10,4. Predsednik Izborne komisije saopštio da je izlaznost u Podgorici drastično niža u odnosu na prethodne izbore.

DPS je osvojio 30,2 odsto glasova, koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore 22,8, koalicija "Za budućnost Podgorice" 20,8 odsto, a koalicija "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,4 odsto, pokazuju rezultati izbora Centra za demokratsku tranziciju, na obrađenih 54 od 215 biračkih mesta.

Više od 145.000 građana sa pravom glasa biralo je 58 odbornika za gradski parlament na vanrednim izborima u Podgorici.

Birališta su zatvorena u 20 časova.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, u Podgorici je do 19 sati glasalo 51,9 odsto upisanih birača, što je oko 75.642 građana. U CDT podsjećaju da je izlaznost do 18 sati na izborima 2022. bila 66 odsto, a 2018. 51,9 odsto.

Predsednik Izborne komisije (OIK) Vladimir Filipović rekao je da je izlaznost u Podgorici drastično niža, te da očekuje da će biti oko 10 odsto manja u odnosu na prethodne izbore.

U izbornoj trci su koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija “Za Budućnost Podgorice” koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora.

Na izborima su učestvovale i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista, Bošnjačka stranka.

Za mesto u lokalnom parlamentu bore se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

U Kotoru su održani redovni lokalni izbori, a 17. novembra izbori će biti ponovljeni u Budvi.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar