Vesti > Region

Izabrani PREDSTAVNICI delegacija Evropskog parlamenta za CRNU GORU i Albaniju! Evo o kome je reč

Međuparlamentarne delegacije EP održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

30/09/2024 > 21:30

podeli vest:

Izabrani PREDSTAVNICI delegacija Evropskog parlamenta za CRNU GORU i Albaniju! Evo o kome je reč
Foto: Shutterstock


U Briselu su danas održani konstitutivni sastanci delegacija Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru i , Albaniju tokom kojih su izabrani predsednici i potpredsednici ovih delegacija.

Konstitutivni sastanak delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija biće održan 3. oktobra, kao i konstitutivni sastanak delegacije EP za Severnu Makedoniju.

Za predsednika delegacije EP u Parlamentarnom odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Crna Gora izabran je Tomas Vajc iz Austrije, član grupacije Zelenih u EP.

On je izabran procesom aklamacije kao jedini kandidat na tu funkciju, dok je izbor potpredsednika ove delegacije EP odložen. 

Tokom konstitutivnog sastanka delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija za predsednika  delegacije EP za odnose sa Albanijom, takođe aklamacijom, izabran je Italijan Marko Tarkuino iz grupacije socijalista i demokrata u EP. 

Holanđanka Tineke Strik iz grupacije Zelenih u EP i Francuskinja Lorenc Trošu iz Evropskih konzervativaca i reformista izabrane su za potpredsednice ove delegacije EP. 

Ranije danas Tanjug je objavio da je hrvatski evroposlanik Davor Ivo Štir, inače član HDZ-a i političke grupacije Evropske narodne partije u EP, izabran aklamacijom za šefa delegacije EP za odnose sa BiH i Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija.

Međuparlamentarne delegacije EP održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama u cilju negovanja osnovnih vrednosti EU - slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava. 

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar