Vesti > Srbija

Zbog 15 krpa PLATILA KAZNU od 300 evra: Evo šta sve NE SMETE da PRENESETE preko "Šengen granice"

Hrvatska je ulaskom u šengen podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok je na granici sa Srbijom pojačala kontrolu

Izvor: K1info/blic.rs

24/02/2023 > 14:59

podeli vest:

Zbog 15 krpa PLATILA KAZNU od 300 evra: Evo šta sve NE SMETE da PRENESETE preko "Šengen granice"
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić


Jedna putnica iz BiH imala je veoma neprijatno iskustvo kada je na graničnom prelazu bila kažnjena zbog paketa krpa.

Naime, ona je na graničnom prelazu Izačić iz pravca Bosne i Hercegovine ka Hrvatskoj, kažnjena sa 300 evra zbog petnaest krpa i nekoliko sredstava za kuću.

Sličan slučaj dogodio se krajem januara kada je vozač iz BiH kažnjen je sa 540 evra zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue.

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prelazima sa Srbijom kontrole pojačane.

Otkako je Hrvatska ušla u šengenski prostor, sve više se polemiše o tome šta možete da prenesete preko granice i u kojim količinama, jer vas mogu sačekati paprene kazne i za "najbezazlenije" stvari.

Takođe, u Hrvatsku se iz BiH, Srbije i ostalih zemalja koje nisu članice EU i šengena kao i zemalja trećeg sveta ne sme unositi meso ni mlečni proizvodi.

Foto: Pixabay.com

 

Međutim, preko granice možete preneti druge proizvode životinjskog porekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda. Dopušteno je najviše 2 kg mleka u prahu za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni. Preko granice po putniku mogu da se prensu 4 l vina i 16 l piva. Moguće je preneti 40 cigareta, 10 cigara ili 50 g duvana.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar