Najnovija studija, objavljena u naučnom časopisu Nature medicine ustanovila je vezu između visokog nivoa zaslađivača eritritola u krvi i povećanog rizika od srčanih oboljenja, pojave krvnih ugrušaka i infarkta.
Hejzen je rekao da i proizvodi za dijabetičare, koji se prodaju kao navodno zdrava hrana, imaju u sebi mnogo potencijalno opasnog eritriola.
- Rizik nije zanemarljiv - saopštio je vođa ove studije, doktor Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju u Klivlendu, prenosi CNN.
pročitajte još
Nema suplementa koji može da zameni adekvatnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, upozoravaju doktori
28.02.2023
Srbija
Većina nas ima genetsku osnovu za oboljevanje, ali uz zdraviji način života ona bi se kasnije ispoljila
26.02.2023
Vesti
On je konstatovao da je ova supstanca nesumnjivo štetna i da medicina mora "pod hitno" da se posveti daljem istraživanju eritritola.
Savet za kontrolu kalorija, organizacija koja zastupa interese proizvođača niskokaloričnih napitaka i hrane, ogradila se od rezultata ove studije, tvrdeći da su oni u suprotnosti sa svim dosadašnjim naučnim istraživanjima.
- Učesnici ove studije su već imali povišen rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako da njene zaključke nije moguće primeniti na opštu populaciju - saopštio je izvršni direktor Saveta za kontrolu kalorija Robert Renkin.
Eritriol se u prirodi nalazi u voću i fermentisanim namirnicama, tokom proizvodnje se često dodaje i navodno "prirodnoj" steviji.
Ostavite komentar