Slobodno vreme > Gurmanlook

MLADI LUK NA KAŠIKU, U PITU I U KAJGANU Tri recepta k’o iz mamine sveske!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/04/2025 > 18:00

podeli vest:

MLADI LUK NA KAŠIKU, U PITU I U KAJGANU Tri recepta k’o iz mamine sveske!
Foto: Shutterstock


Ništa ne miriše na proleće kao mladi luk na pijaci – vezica u ruci, a sunce na ramenu. I dok nas obasja onaj poznati miris detinjstva, znamo da je vreme za laganija jela, zelenu boju u tanjiru i ona jela koja su jednostavna, a puna ukusa. Mlad luk je skroman, a neprocenjiv – podjednako dobro ide uz jaja, sir, pitu, meso, čak i salatu.

Zato smo pripremili tri recepta koja su jednostavna, brza i savršena za porodični sto ili miran ručak na terasi.

Shutterstock

🥚 Kajgana sa mladim lukom i sirom

Sastojci:

4 jaja

3 stabljike mladog luka

100 g feta sira ili sitnog sira

Malo soli, bibera

Kašičica maslaca ili ulja

Priprema:
Na tiganju kratko propržite seckani mladi luk dok ne zamiriše. Umutite jaja sa malo soli i bibera, dodajte sir i sve sipajte preko luka. Pržite lagano uz mešanje dok jaja ne postanu mekano zgrušana. Poslužite uz parče hleba i čašu jogurta. Ručak gotov za 10 minuta!

Shutterstock

 

🧅 Pita sa mladim lukom i krompirom

Sastojci:

500 g kora za pitu

2 veća krompira

1 veza mladog luka

Malo ulja, soli i bibera

Mineralna voda (za preliv)

Priprema:
Krompir izrendajte, a mladi luk sitno iseckajte. Pomešajte, posolite, pobiberite i dodajte malo ulja. Filujte kore, urolajte i ređajte u pleh. Prelijte pitu blago mineralnom vodom i pecite oko 35–40 minuta na 200°C. Hrskava spolja, sočna iznutra – miris koji mami komšije!

Shutterstock

🍲 Čorbica od krompira i mladog luka

Sastojci:

1 veza mladog luka

3 krompira

1 šargarepa

So, biber, suvi začin

Kašičica brašna + malo ulja za zapršku

Voda ili povrtni bujon

Mirođija za kraj

Shutterstock

Priprema:
Na malo ulja propržite mladi luk i šargarepu, dodajte krompir na kockice, nalijte vodu i kuvajte dok sve ne omekša. Umutite zapršku od brašna i ulja, dodajte u čorbu, začinite po ukusu. Na kraju ubacite seckani peršun. Blaga, okrepljujuća, savršena za svaki dan.

Mlad luk je više od sastojka – on je znak da dolazi lepše vreme, da je tanjir laganiji, a dan vedriji. Iskoristite sezonu dok traje, i da miris proleća zamiriše i u vašoj kuhinji.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar