Vesti > Srbija

Danas je LAZAREVA SUBOTA: Da li znate odakle potiče izraz "UDESIO se, kao za VRBICU"?

Ovaj praznik proslavljamo uvek subotom, dan uoči praznika Cveti

Izvor: K1info/rts.rs

08/04/2023 > 07:16

podeli vest:

Danas je LAZAREVA SUBOTA: Da li znate odakle potiče izraz "UDESIO se, kao za VRBICU"?
Foto: wikimedia.org


Danas je Lazareva subota, praznik koji proslavljamo u slavu Isusa Hrista i momenta kada je vaskrsao četiri dana mrtvog Lazara.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane, koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu, pa se zato današnji praznik zove i Vrbica.

Običaj je da se na ovaj praznik nose te grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs.

Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u vaskrsenje. Prema jevanđelskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.

Lazar je potom živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči pisalo je "Hristov prijatelj".

U hrišćanstvu ovaj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hrist polazeći u Jerusalim rekao:

- Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

Običaj je da se deca, ukrašena zvončićima i venčićima, lepo obuku, odakle i potiče izreka: "Udesio se, kao za Vrbicu".

Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole, koje su uz pesmu želele domu i ukućanima napredak i sreću. Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju.

Lazareva subota slavi se i kao krsna slava, sa obavezno posnom trpezom i ne rade se teži poslovi.

 

Ostavite komentar