Vesti > Srbija

Šta piše u novom ZAKONU O TRANSPLANTACIJI: Precizno objašnjenje KO će biti DONOR ORGANA

Ako ne potpišete izjavu o odbijanju donorstva, to ne znači da će vaši organi nakon smrti po difoltu biti donirani

Autor: Katarina Milanović

28/04/2023 > 11:09

podeli vest:

Šta piše u novom ZAKONU O TRANSPLANTACIJI: Precizno objašnjenje KO će biti DONOR ORGANA
Foto: Pexels.com/Freepik


Novi Zakon o transplantaciji podrazumeva dobrovoljno davanje organa, a oni koji ne žele da budu donori biće registrovani, najavila je pre četiri dana ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Prema rečima nadležnih, novi Zakon uskoro bi trebalo da bude usvojen u Narodnoj Skupštini, a među građanima odmah se povela polemika šta to tačno znači, kako i gde je moguća registracija za one koji ne žele da budu donori, kako izgleda sama procedura...

Građani su se pitali i da li, ako se ne upišu u ovaj posebni Registar, to znači da će po difoltu njihovi organi biti donirani nakon smrti.

Na sva ova pitanja za K1info.rs odgovorila je direktorka Uprave za biomedicinu Aleksandra Vlačić.

Kako je objasnila, ljudski organi sa umrlog lica mogu se uzeti radi presađivanja samo ako se to lice za života, nije protivilo darivanju u pismenom obliku. 

Anketa

Na pitanje da li će građani koji ne žele da budu davaoci organa biti pozivani da se izjasne ili će morati sami da se prijave, Vlačić odgovara:

- Građani neće biti pozivani da se izjasne. Svi građani koji ne žele da daruju svoje organe, mogu se obratiti svom izabranom lekaru u Domu zdravlja gde mogu na propisanom obrascu potpisati "Izjavu o protivljenju darivanja ljudskih organa" ili kod ovlašćenog lica za evidentiranje pismene izjave u Upravi za biomedicinu - rekla je ona.

Izjava o protivljenju upisuje se u Registar lica koja ne žele da daruju svoje organe, odnosno tkiva, koji vodi Uprava za biomedicinu.

Foto: Freepik.com

 

Međutim, čak i ako se osoba ne nalazi u Registru, to ne znači da će njeni organi nakon smrti po difoltu biti donirani.

- Ukoliko se nekom licu u jedinici intenzivnog lečenja zdravstvene ustanove potvrdi moždana smrt, transplantacioni koordinator kontaktira Upravu za biomedicinu radi provere Registra da li se to lice za života pismeno izjasnilo da ne želi da daruje svoje organe. Ukoliko se umrlo lice za života pismeno izjasnilo da ne želi da bude donor organa ili tkiva, tada se procedura prekida. Sa druge strane, ukoliko se, nakon provere Registra, utvrdi da se to umrlo lice ne nalazi u Registru, započinje se sa procedurom dobijanja pismene saglasnosti za uzimanje organa od porodice - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Procedura dobijanja saglasnosti za uzimanje organa od umrlog lica podrazumeva obavezan razgovor sa porodicom uz njihovu pisanu saglasnost. Bez pisane saglasnosti porodice se ne sme započeti postupak kadaverične transplantacije ljudskih organa.

Očekuje se da Zakon o presađivanju ljudskih organa uskoro bude usvojen u skupštinskoj proceduri, napominje naša sagovornica.

Kako će izgledati procedura?

Kada je reč o samo proceduri davanja Izjave o protivljenju darivanja ljudskih organa, odnosno tkiva kod izabranog lekara u Domu zdravlja, Vlačić objašnjava kako će ona izgledati.

- Svaki građanin se za života može protiviti uzimanju svojih organa u slučaju smrti, tako što će popuniti obrazac Izjave o protivljenju darivanja organa kod svog izabranog lekara u Domu zdravlja. Posle davanja Izjave o protivljenju, izabrani lekar obavezno stavlja ispod izjave svoj potpis, faksimil i pečat zdravstvene ustanove. Izjava se daje u tri primerka. Jedan primerak Izjave o protivljenju (prvi), izabrani lekar u Domu zdravlja, pismenim putem obavezno dostavlja Upravi za biomedicinu, radi upisa u Registar lica koja ne žele da daruju svoje organe - naglašava Vlačić i dodaje:

- Potpisana Izjava se dostavlja Upravi za biomedicinu u zatvorenoj, posebnoj koverti. Drugi primerak Izjave o zabrani uzimanja organa i tkiva se prilaže, evidentira i čuva u zdravstvenoj dokumentaciji, odnosno zdravstvenom kartonu. Treći primerak Izjave se daje potpisniku da je čuva kod sebe.

 

 

 

Ostavite komentar