Vesti > Srbija

SLEPE I SLABOVIDE OSOBE se protive električnim automobilima i za to imaju DOBAR RAZLOG

Mnogi električni automobili poseduju uređaje koji emituju veštački zvuk motora, ali taj zvuk nije dovoljan

Izvor: K1info/rts.rs

04/05/2023 > 21:03

podeli vest:

SLEPE I SLABOVIDE OSOBE se protive električnim automobilima i za to imaju DOBAR RAZLOG
Foto: Pexels.com


Na putevima i ulicama je sve više električnih automobila, a oni su ne samo ekološki prihvatljiviji već su i mnogo tiši od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Ipak, za jednu grupu ljudi to može da predstavlja veliki problem.

Gotovo nečujno kretanje modernih automobila na električni pogon je za korisnike i za životnu sredinu pozitivan aspekt, kao i nulta emisija zagađenja izduvnim gasovima. Jedino što je preostalo jeste zvuk koji stvaraju točkovi u kontaktu sa podlogom.

To, međutim, za ljude koji se više oslanjaju na sluh nego na vid može da bude veliki problem.

Foto: Pixabay.com

 

Mnogi električni automobili zato poseduju uređaje koji emituju veštački zvuk motora, ali taj zvuk ne odaje mnogo, recimo to koliko snažno automobil ubrzava.

Zvuk da imitira motore s unutrašnjim sagorevanjem

Na to je nedavno ukazalo i Nemačko udruženje slepih i slabovidih osoba.

- Kod automobila s unutrašnjim sagorevanjem može se čuti koliko vozač snažno daje gas, da li ubrzava snažno ili blago - rekao je predsednik Udruženja Hans-Verner Lange.

Kod sistema koji stvara veštačke zvukove vožnje "Avas", zvukovi međutim ne odaju baš mnogo.

- Bilo bi dobro kada bi se industrija orijentisala prema poznatim zvukovima motora sa unutrašnjim sagorevanjem - rekao je Lange.

Kako je objasnio Savez nemačke automobilske industrije (VDA), sistem „Avas“ (Acustic Vehicle Alerting System) od 2021. obavezan je u svim električnim automobilima. Ali, taj se sistem isključuje kod brzine od 20 kilometara na sat.

Lange je objasnio da se slepe osobe u saobraćaju oslanjaju na zvuk koji dolazi od automobila: koliko snažno vozač pritiska papučicu za gas i da li je to dovoljno da na vreme pređem ulicu?

Snažniji zvukovi za bolje prepoznavanje

Jedno istraživanje je pokazalo da slepe osobe ubrzanje električnih automobila procenjuju mnogo niže nego kod automobila s unutrašnjim sagorevanjem.

- To kod slepih ljudi, može da dovede do pogrešnih i fatalnih odluka u saobraćaju - rekao je Lange.

VDA, međutim, navodi da su međunarodni standardi za upotrebu zvukova doneseni u saradnji s udruženjima slepih. Proizvođači mogu unutar zadatih vrednosti sami da odrede koji zvukovi ulaze u nove automobile. Ponekad se čak i svesno imitiraju zvukovi koje proizvode motori s unutrašnjim sagorevanjem.

Naučnici, koji su po nalogu osiguravajućih društava istraživali taj sektor, 2022. su preporučili promene "Avasa" s težištem na lakšem prepoznavanju ubrzanja. Takođe se preporučuje aktiviranje "Avasa" i kod brzina većih od 20 kilometara na čas.

- Kod brzina iznad 20 kilometara na čas je teško samo na osnovu zvuka točkova proceniti brzinu vozila - zaključio je Lange.

 

Ostavite komentar