Vesti > Srbija

I kako posle DA BUDEMO NORMALNI? Tropske vrućine, pa stiže OLUJA, a onda pad temperature od čak 15 STEPENI

Ali, ne brinite, za vikend ponovo sunčano i toplo, a temperature će ići do prijatnih 30 stepeni

Izvor: K1info/telegraf.rs

24/07/2023 > 12:01

podeli vest:

I kako posle DA BUDEMO NORMALNI? Tropske vrućine, pa stiže OLUJA, a onda pad temperature od čak 15 STEPENI
Foto: Shutterstock


Sedmicu iza nas obeležile su visoke temperature preko dana i razorne oluje koje su u Srbiju stizale u poslepodnevnim satima. Iako smo se svi ponadali da će se vreme konačno malo "primiriti", ove nedelje nas, opet, očekuje prava vremenska klackalica.  

Prva dva dana doneće tropsku vrućinu, ali nam onda ponovo stižu pljuskovi i grmljavina, a temperature će se "spustiti" za desetak stepeni. 

Međutim, petak i vikend osvanuće sunčani i topli, ali će merenja ići do prijatnih 30 stepeni.

Prema prognozama meteorologa Đorđa Đurića, u ponedeljak i utorak preko našeg područja prostiraće se termički greben sa jugozapada, uz priliv osetno toplije vazdušne mase sa severa Afrike. Uz povišen vazdušni pritisak, vreme će biti sunčano i vrelo.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 34 do 37 stepeni, u Beogradu do 36 stepeni. Duvaće i umeren jugozapadni vetar. Nešto više oblaka biće u Vojvodini, uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Najvrelije biće u utorak. Očekuje se sunčano ili umereno oblačno vreme, naročito na severu, a duvaće i pojačan jugozapadni vetar, fenskog efekta.

Foto: Freepik.com

 

U mnogim predelima u noći ka utorku očekuje se tropska noć, uz minimalne temperature iznad 20 stepeni, a u Beogradu se neće spuštati ispod 25 stepeni.

Maksimalna temperatura u utorak biće od 34 stepena u Bačkoj, do 40 na jugoistoku Srbije i u Pomoravlju, u Beogradu do 37 stepeni.

Već popodne pljuskovi na severu

U utorak tokom dana očekuje se i destabilizacija atmosfere, jer će se sa severa Atlantika premeštati ciklon, uz hladni front i prostranu visinsku dolinu.

Već u utorak kasnije posle podne na severu i zapadu Srbije može doći do lokalnih pljuskova sa grmljavinom i lokalne grmljavinske nepogode.

U toku večeri u severnim, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz jako naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pri prodoru hladnog fronta može biti i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda, a hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa, pri čemu bi vetar bio u skretanju na veoma jak severozapadni, po prodoru hladnog fronta i sa olujnim udarima.

U sredu će se ciklon svojim centrom premeštati preko severa Evrope, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front preko Srbije.

 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

Ovaj hladni front u sredu će "podeliti" Srbiju na dva dela, pa će tako maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biti od 23 do 29 stepeni, u Beogradu do 24, a u centralnim predelima Srbije oko 30 stepeni.

Na jugu ujutru 35, popodne za 10 stepeni manje

Ispred hladnog fronta biće i dalje veoma vruće, uz temperature na jugu i jugoistoku Srbije od 31 do 35 stepeni, ali će posle podne i u ovim predelima po prodoru hladnog fronta temperatura biti u padu za desetak stepeni.

Dakle, na severu i na zapadu Srbije opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se u utorak uveče i u noći ka sredu, a u ostalim predelima Srbije u sredu tokom dana. Krajem dana sa severa Srbije očekuje se razvedravanje.

U četvrtak promenljivo oblačno i sveže, još na jugu sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27, u Beogradu do 25 stepeni.

U petak ujutro očekuje se vedro i hladno, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14 stepeni.

U petak ponovo stižu vrućine 

Tokom dana očekuje se sunčano i toplije. Maksimalna temperatura biće od 25 do 30, u Beogradu do 28 stepeni.

Za vikend se očekuje sunčano i umereno toplo, uz temperature do 29 do 30 stepeni.

Dakle, nakon vrelog početka sedmice, sredinom sedmice sledi veoma jako zahlađenje, ali će ono biti prolaznog karakektera, pa će u drugoj polovini sedmici vreme biti ugodno letnje i bez velikih vrućina, uz svežija jutra.

Ostavite komentar