Vesti > Srbija

Od 1. januara POVEĆANJE MINIMALCA: Ministar Mali saopštio ODLIČNE VESTI

Ministar finansija Siniša Mali najavio je povećanje minimalca od 1. januara sledeće godine

Autor: K1info

02/09/2022 > 09:16

podeli vest:

Od 1. januara POVEĆANJE MINIMALCA: Ministar Mali saopštio ODLIČNE VESTI
Foto: Shutterstock


- Veoma nam je važno da povećamo plate i penzije iznad nivoa inflacije i ići ćemo na najmanje 14 odsto povećanja minimalne zarade od 1. januara sledeće godine - rekao je Mali, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

- Da dođemo na nivo od otprilike 40.000 dinara, što je ogroman skok gledajući prilike. Poslodavci su upozorili na povećanje troškova za radnike, i zato smo rekli da će država preuzeti na sebe deo troškova povećanja minimalne zarade, smanjićemo neke doprinose kako bi rasteretili poslodavce - rekao je on.

Mali je podsetio da je u četvrtak razgovarano o tome na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta i to kako sa predstavnicima poslodavaca, tako i sa predstavnicima sindikata.

- Za nas je važno da ljudi osete krizu što manje. Veoma je važno da povećamo plate, penzije, iznad nivoa inflacije tako da u realnom iznosu građani ne samo da imaju očuvan životni standard ili taj nivo, nego da to bude još bolje u uslovima ove krize - objasnio je Mali gostujući na TV Pink.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Navodeći da su poslodavci kazali da u narednom periodu može doći i do otpuštanja radnika jer usled povećanja cene gasa, struje i problema sa plasmanom proizvoda, nisu sigurni da će moći da održe poslovanje, Mali je kazao da će država da preuzme deo troškova povećanja minimalne zarade na sebe.

Podsećajući da je 15. septembar zakonski rok da se definiše minimalna zarada, ministar navodi da im je namera da dođu na 60 odsto opterećenja zarade.

Zbog rasta cene struje i energenata najugroženija mala i srednja preduzeća 

Mali je rekao i da su zbog rasta cene energenata u najvećoj opasnosti mala i srednja preduzeća ističući da je opet država preuzela najveći teret aktuelne krize na sebe.

- Nama je za građane Srbije 43 evra prosečan račun za struju u odnosu na 700 evra za koliko kupujemo. U ovim uslovima kada je uvozimo za 700 evra, prodajemo je građanima za 43 evra, tu razliku pokriva EPS, odnosno država. Isto je i za preduzeća kojima je cena 95 evra. Opet je država stala iza privrede, ekonomije i pokušava da pomogne koliko - toliko preduzećima da ne osete te nagle poraste cene energenata - naglasio je ministar.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar