Vesti > Srbija

Živković POSETIO fabriku Hitači u Japanu i ISTAKAO: EPS je odlučan da SAGRADI reverzibilnu HIDROELEKTRANU Bistrica

Snaga i performanse hidro turbina koje se proizvode u japanskoj fabrici spadaju u najmoderniju opremu

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 13:14

podeli vest:

Živković POSETIO fabriku Hitači u Japanu i ISTAKAO: EPS je odlučan da SAGRADI reverzibilnu HIDROELEKTRANU Bistrica
Foto: TANJUG/ EPS/ DANILO MIJATOVIĆ/bs


Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković obišao je danas, tokom posete Japanu, fabriku Hitači i tom prilikom istakao da je EPS odlučan u tome da u saradnji sa državom sagradi reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, snage 656 megavata, saopštio je EPS.

- Iskustva i tehnologije japanskih kompanija kao što je Hitači imaju svetski ugled i priznanja u oblasti hidro energije - rekao je on.

Živković i dodao da snaga i performanse hidro turbina koje se proizvode u japanskoj fabrici Hitači spadaju u najmoderniju opremu koja se koristi u reverzibilnim hidroelektranama širom sveta.

Domaćini su pokazali mnoge delove postrojenja koja se koriste u reverzibilnim hidroelektranama, zaključeno je u saopštenju EPS.

On je tokom posete Japanu istakao da je Srbiji za nezavisnost i sigurnost elektroenergetskog sistema potrebna minimum jedna nova RHE. 

- Brži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno, potrebna nam je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE Okutataragi, snage 1.932 megavata, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana - rekao je on.

Istakao da je Okutataragi najveća reverzibilna hidroelektrana u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija. 

Živković je rekao da će iskustva Japana biti veoma korisna.
 

Ostavite komentar