Vesti > Srbija

Petković: Jasno je da PRIŠTINA sve vreme LAŽIRA ČINJENICE i podatke

Teror se nastavlja jer nema reakcije međunarodnih organa

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2023 > 10:18

podeli vest:

Petković: Jasno je da PRIŠTINA sve vreme LAŽIRA ČINJENICE i podatke
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je ključno pitanje za Euleks zbog čega nije učestvovao u istrazi nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra. 

- Na delu je progon i etničko čišćenje Srba od strane Kurtija. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a da ne govore da ne mogu da naređuju kosovskoj policiji, jer izgleda kosovska policija njima može da naređuje - ukazao je Petković na konferenciji za novinare.

On je dodao da niko ne traži od KFOR-a i Euleksa da stane na "srpsku stranu" već se samo traži da budu objektivni i neutralni. 

- Prošlo je sedam dana i još nema odgovora zašto je Euleks bio odbijen. Ako neko misli da će vreme da izbrše to naše pitanje, neće, insistiraćemo na tom odgovoru.

On je ocenio da kosovska policija ne želi da Euleks učestvuje u istrazi kako se ne bi otkrilo kako su dva Srbina hladnokrvno ubijena.  

- Kosovska policija ne želi da se sazna na koji način su hladnokrvno ubijeni i da se ne utvrdi da je u redovima kosovske policije bilo plaćenih ubica iz terorističkih kampova, sa ciljem da pobiju Srbe, jer je to nalog Kurtija koji je sprovodio Svečlja. 

Petković je novinarima pokazao fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića i rekao da iako naši stručnjaci nisu mogli da prisustvuju obdukciji, njihovo mišljenje, odnosno analiza fotografije, potvrđuje iskaz zaštićenog svedoka koji je rekao da je nad Mijailovićem izvršena egzekucija. 

- Ono što su nam ukazali naši patolozi, pošto su Euleks i kosovska policija zabranili da naši stručnjaci prisustvuju, na osnovu fotografije tvrde da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna ovde gde je ova rupa sa desne strane glave Bojana Mijalovića što jasno govori da je on ubijen dok je ležao na leđima, odnosno egzekucija je izvršena - rekao je Petković. 

On je dodao da se vidi da je i desna noga u nepravilnom položaju, što kao što govori zaštićeni svedok, pokazuje da je on prvo ranjen, a da je zatim kada je pao i kosovska policija prišla, umesto da pomogne pucala i izvršila egzekuciju. 

- Zato je od ključne važnosti da saznamo sve iz izveštaja vezano za obdukciju. Ne tražimo to od Prišitine, jer je jasno da lažira i činjenice i podatke sa obdukcije već smo to tražili 29. septembra od šefa Euleksa - rekao je Petković. 

Tražimo, dodao je Petković ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koja je prisustvovala obdukciji, zatim da li je urađen CT skener kao i da li su poštovani određeni protokoli. 

- Mi smo tražili da naši stručnjaci prisustvuju, odnosno da se uradi međunarodna komsiija koja bi prisustvovala obdukciji. U odgovoru koji je Euleks poslao Beogradu oni kažu da je obdukcija urađena 26. septembra, a na smrtovnici koje su dobile sve tri porodice kada su preuzimale tela stoji da je obdukcija obavljena 25. septembra. U kasnim večernjim satima kako sam ja i već rekao da imamo saznanja - rekao je Petković. 

Ističe da je plasirano mnogo laži od strane Prištine i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. 

- Vidite da su lagali i o broju Srba koji su bili u Banjskoj, pa su govorili 30, 40, pa sada 90. Pa su prvo govorili da je albanski policajac  stradao u unakrsnoj vatri, a sada ono što smo rekli već prvog dana - da je stradao od eksploziva - rekao je Petković.

Foto: ATA Images

 

On je naglasio da je svima jasno da ovakvim ponašanjem režim Aljbina Kurtija želi da sprovede etničko čišćenje Srba sa severa KiM i istakao da prema poslednjim podacima sa četiri opštine na KiM, koje su mu, kako je rekao, potvrdili i strani zvaničnici, oko 11 odsto Srba je već napustilo tu teritoriju i otišlo u centralnu Srbiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je ključno pitanje za Euleks zbog čega nije učestvovao u istrazi nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra. 

Ostavite komentar