Vesti > Srbija

Brnabić EKSKLUZIVNO U "URANKU" otkrila zašto je suosnivač Apple-a DOŠAO U SRBIJU i kakve veze TIPSAREVIĆ ima sa tim

On je u svetu možda najpoznatiji kao suosnivač kompanije Apple zajedno sa Steve Jobsom

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

06/12/2023 > 09:25

podeli vest:

Brnabić EKSKLUZIVNO U "URANKU" otkrila zašto je suosnivač Apple-a DOŠAO U SRBIJU i kakve veze TIPSAREVIĆ ima sa tim
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković/K1


Ana Brnabić u emisiji "Uranak" otkrila je kako je Stiv Voznijak, suosnivač kompanije Apple, došao u Srbiju.

Voznijak je elektroinženjer, informatičar, filantrop, pronalazač. U svetu možda najpoznatiji kao suosnivač kompanije Apple zajedno sa Steve Jobsom. Živa legenda Silikonske doline. Izumitelj računara.

Zanimljivo je i da je preživeo pad aviona 1981. godine. Dobitnik brojnih nagrada i počasnih titula.

Na konstataciju Jovane Joksimović da se svi pitaju što je došao u Srbiju, premijerka je otkeila da je ključnu ulogu odigrao Janko Tipsarević.

- Pa izrazio je želju sam da dođe u Srbiju. Ja želim da zahvalim našem Janku Tipsareviću, pošto Janko kao proslavljeni teniser ima kontakte sa različitim ljudima, između ostalog i sa Stivom Voznijakom. I onda je jedan dan Janko Tipsarević pozvao predsednika Vučića I rekao je Stiv Voznijak obožava Srbiju. Sviđa mu se šta se dešava u Srbiji. Sada kada smo dobili ovu specijalizovanu svetsku izložbu Expo 2027, izuzetno želi sa suprugom da dođe u Srbiju, da li bismo ga mi ugostili - rekal je ona i dodala:

- Onda je predsednik Vučić zvao mene. Ja sam pozvala Janka i rekla mu "Janko, nema šanse da je on hoće da dođe, to je neki prank, neka šala". Ovo je neverovatno. I onda smo se angažovali. On je želeo da dođe što pre, tako da, evo ga, već je sada u Srbiji. I tu je nekoliko dana. Ali vi ste potpuno u pravu i hvala što ste primetili to. Ovde je skoro pa nemoguće nekako na široko promovisati neku lepu vest, lepu vest, neku dobru, dobru stvar o Srbiji - rekla je premijerka.

Mi smo imali juče fenomenalne sastanke, poručila je premijerka.

- Siniša Mali i ja smo imali posle toga radni ručak. I razgovaramo o tome šta sve možemo zajedno da radimo. Posebno, ono što mi je važno da naglasim, posebno u sektoru obrazovanja. Zato što nije on neki veliki investitor. On je više veliki filantrop i jako mnogo ulaže u obrazovanje, u mlade. I to je ono što je potpuno u saglasnosti sa našim prioritetima. Tako da ćemo to raditi u budućnosti. On danas ima sastanak sa predsednikom Vučićem. Neverovatna stvar za Srbiju. To je vest u rangu najvećih svetskih vesti. Ali onda će, pošto je predizborna kampanja, jedan deo javnosti reći evo, naprednjaci su platili da dođe u Srbiju, kao što možete da pročitate u nekim opozicionim medijima. To pokazuje karakter kampanje, a i pokazuje takođe karakter tih opozicionih medija koji šta god dobro se desi, ne mogu da prihvate da se to desilo u Srbiji. Pa ne može biti da je Stiv Voznijak čuo sve najlepše o Srbiji. Iako smo uradili mnogo dobrih stvari, posebno u njegovom sektoru - rekla je ona i nabrojala:

- Srbija je jedna od samo 29 zemalja na svetu koje su postale deo Svetskog partnerstva, globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Zemlja koja je samo, i to po svedočenju i analizama UNESCO-a, jedna od 11 zemalja na svetu koja je uvela osnove veštačke inteligencije u svoj obrazovni sistem.

Dakle, prirodno je da je čovek čuo za Srbiju ako se time bavi, da mu se sviđa šta se ovde dešava, rekla je Brnabić.

- Ali je za taj deo medija neprirodno da se sastaje sa vama? Samo da budem sasvim jasna. Nikome nismo platili da dođe u Srbiju. Čak smo razmišljali da ovaj tajming može da bude upravo tako iskorišćen u predizborne svrhe i da nam sutra neko to prebaci, ali to je vreme koje je on sam izabrao. Dakle, mi smo otvorili naša vrata i on je došao i to je prelepo. To je samo početak jedne mnogo šire saradnje. Šta on radi sad u ovom trenutku? Kažem, on uglavnom vodi nekoliko fondacija. Te fondacije se uglavnom bave obrazovanjem. To je ono što je naš trenutak. 

 

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar