Vesti > Srbija

IZBORNI DAN u Srbiji: GLASAČKA MESTA otvorena do 20 časova - GRAĐANI BIRAJU republičku, pokrajinsku i lokalnu VLAST

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) konačan broj birača sa pravom glasa na parlamentarnim izborima je 6.500.666

Izvor: K1info/blic.rs

17/12/2023 > 07:00

podeli vest:

IZBORNI DAN u Srbiji: GLASAČKA MESTA otvorena do 20 časova - GRAĐANI BIRAJU republičku, pokrajinsku i lokalnu VLAST
Foto: Shutterstock


U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i grad Beograd. Građani biraju poslanike u Skupštini Srbije, parlamentu AP Vojvodine i odbornike u 65 gradova i opština. Biračka mesta otvorena su danas od 7 do 20 sati.

Izbori 2023 održavaju se nešto više od godinu i po dana od prethodnih parlamentarnih, gradskih i predsedničkih izbora, koji su održani 3. aprila 2022. godine. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) konačan broj birača sa pravom glasa na parlamentarnim izborima je 6.500.666.

Pred svako glasanje čuju se nedoumica šta se sme, a šta ne na glasačkom listiću kako ne bi završio među "nevažećim". Na liku koji sledi pročitajte kakav listić se smatra važećim, a kakav nevažećim.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

 

 

Vanredni lokalni izbori održavaju se danas i u 65 lokalnih samouprava, tačnije 12 gradova uključujući i Grad Beograd, i 53 opštine.

Prvi građani sa centralnog Kosova i Metohije krenuli su put Kuršumlije kako bi na biračkom mestu, u obližnjoj Rači, ostvarili glasačko pravo na parlamentarnim izborima u Srbiji. Na parlamentarnim izborima u Srbiji pravo glasa ima oko 100.000 građana sa KiM, koji u zavisnosti gde žive, glasaju u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu.

Pokrajinski izbori - Broj birača koji glasaju u Vojvodini je 1.669.791 i oni glasaju za pokrajinski parlament, a prema podacima Gradske izborna komisija (GIK) za Skupštinu grada Beograda glasaće 1.613.369 birača.

Parlamentarni izbori - Na parlamentarnim izborima, građani će se opredeljivati za jednu od ukupno 18 izbornih lista, koliko ih se nalazi na glasačkom listiću.

 

 

Beogradski izbori - Na beogradskim izborima glasa se za jednu od 14 izbornih lista, dok ih na pokrajinskim izborima ima 13.

Vanredni lokalni izbori održavaju se danas i u 65 lokalnih samouprava, tačnije 12 gradova uključujući i Grad Beograd, i 53 opštine.

Raspisani su izbori za odbornike u skupštinama Vranja, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Leskovca, Loznice, Novog Pazara...

Danas su otvorena 8.273 biračka mesta, od čega 81 u inostranstvu. Zbog vremenske razlike, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugaliji, SAD i Kanadi glasanje je obavljeno juče od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, a na svim ostalim biračkim mestima u inostranstvu se održava danas od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Građani danas glasaju na biračkom mestu na kome su upisani u izvod iz biračkog spiska.

Biračka mesta otvaraju se u 7.00 časova, a zatvaraju u 20.00 časova. Međutim, ukoliko se birači zateknu na biračkom mestu ili neposredno ispred njega i nakon 20 sati, birački odbor će omogućiti glasanje.

 

 

Izbore 2023 pratiće i rekordan broj domaćih i stranih posmatrača, njih ukupno 5.587.

Njih, međutim, ne treba mešati sa kontrolorima, odnosno članovima biračkih odbora.

Vanredni lokalni i parlamentarni izbori raspisani su 1. novembra 2023. godine. Pokrajinski parlament je raspušten dve nedelje kasnije, 16. novembra, a istog dana su raspisani izbori i za Skupštinu AP Vojvodine.

Ostavite komentar