Vesti > Srbija

Danas je BADNJI DAN po Gregorijanskom kalendaru: Pre odlaska na PONOĆNU MISU, porodice treba da ispoštuju OVE OBIČAJE

Badnji dan je pravi porodični praznik i provodi se u pripremama za Ponoćnu misu

Izvor: K1info/sd.rs

Autor: Kristina Jokić

24/12/2023 > 10:03

podeli vest:

Danas je BADNJI DAN po Gregorijanskom kalendaru: Pre odlaska na PONOĆNU MISU, porodice treba da ispoštuju OVE OBIČAJE
Foto: Tanjug/AP


Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje koje vreme računaju po novom, Gregorijanskom kalendaru, 25. decembra slave Božić, najradosniji praznik - rođenje Isusa Hrista. Ovaj praznik okuplja porodicu i razni su običaji koji ga prate. Badnji dan se slavi dan ranije, 24. decembra. 

U raznim krajevima, poštuju se i različiti običaji za Badnji dan i Badnje veče. Između ostalog, vreme slavljenja Božića počinje adventom ili došašćem, koji počinje četvrte nedelje pre Božića. Najpoznatiji simbol adventa je adventski venčić, koji čine krug ili prsten od zimzelenog granja i četiri sveće. Zimzeleno granje upućuje na večni život. 

U ranim jutarnjim satima Badnji dan počinje priganicama, a na trpezama je danas riba i posna hrana. Na Badnji dan se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvo i peku se kolači. Tradicionalno se posti i ne jede meso. Na stolu se nalaze orasi, lešnici, badem, smokva, jabuka, posuda sa raznovrsnim žitaricama u koju se stavlja božićna sveća. 

Na Badnji dan sprema se Božićnjak, tradicionalni kolač, koji predstavlja Betlehem, odnosno Vitlejem u malom. 

Foto: Shutterstock

 

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. 

Katolička crkva u ponoć, između Badnjeg dana i Božića, služi svetu misu koja se zove "Ponoćka". Tokom ove mise, pevaju se božićne pesme i veruje se da tad "iz mraka dolazi božije svetlo". Nakon ove mise, vernici jedni drugima čestitaju Božić i vraćaju se kućama. 

Na prvi dan Božića, obično se ostaje kod kuće, a drugi dan se ide u posetu rođacima i komšijama. Čestitanje ide uz božićne pesme. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Ostavite komentar