Vesti > Srbija

Kurtiju je ovo izborna godina! Drecun ocenio: TRIKOVIMA pokušava da dobije članstvo u SE bez formiranja ZSO

Podsetio je da smo imali poziciju Nemačke, čiji je šef delegacije u SE rekao da tzv. Kosovo ispunjava suštinski sve uslove za članstvo u SE

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/05/2024 > 09:44

podeli vest:

Kurtiju je ovo izborna godina! Drecun ocenio: TRIKOVIMA pokušava da dobije članstvo u SE bez formiranja ZSO
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da manevriše i da jeftinim političkim igrama dobije članstvo u Savetu Evrope (SE), a da ne bude nateran da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

- Prvo što treba imati u vidu je ponašanje Aljbina Kurtija. Njemu je ovo izborna godina. On želi da dobije još jedan mandat. Ovaj postojeći mandat je dobio prvenstveno na obećanju da neće formirati nikakvu ZSO i da za njega Briselski sporazum ne postoji. Gradeći jednu snažnu antisrpsku politiku, podižući tu antisrpsku retoriku, jačajući ekstremne Albance u napadima na Srbe, terorisanjem Srba jednostranim potezima koji su upereni protiv opstanka srpskog naroda - rekao je Drecun za RTS.

Dodao je da je Kurti pridobio sve veću podršku albanskog biračkog tela, posebno među mladim Albancima.

- Ako bi sada odjednom prihvatio ono na čemu insistira ovih nekoliko godina, da nema formiranja ZSO, da napravi bilo kakav korak, on bi izgubio značajnu podršku i bio bi napadan od strane opozicije koja ga sada već kritikuje da je navodno prihvatio formiranje ZSO, ali da to krije zbog izbora - ocenio je Drecun.

Podsetio je da smo imali poziciju Nemačke, čiji je šef delegacije u SE rekao da tzv. Kosovo ispunjava suštinski sve uslove za članstvo u SE.

Drecun dodaje da je, kada se suočila sa otporom jednog broja država, Nemačka promenila stav i zatražila da se predlog statuta, nacrta statuta, koji je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uradio sa svojim timom, pošalje tzv. ustavnom sudu.

Foto: Tanjug/Vlada privremenih kosovskih institucija

 

Nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja bi se utopila u BiH, rekao je Drecun govoreći o nameri da se u UN usvoji rezolucija o Srebrenici.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude 23. maja na dnevnom redu u UN, Drecun kaže da ima više od 60 zapadnih zemalja koje će verovatno, glasati za tu rezoluciju, a da su i organizacije Islamske države i Islamske konferencije, gde je 50-ak država najavilo da će podržati ovu rezoluciju.

- Ako recimo to samo saberete, dolazi se bar do brojke od stotinak zemalja. Naravno da neke zemlje shvataju koliko je ovo težak problem i koliko će biti veoma teške posledice, te zemlje razumeju da se međunarodno pravo često koristi na selektivan način - kaže Drecun.

Napomenuo je da nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja praktično ne bi značila ništa i koja bi se utopila u Federaciju, odnosno u BiH koja bi bila pod izrazitom dominacijom Bošnjaka, odnosno bošnjačkog rukovodstva.

- Izgleda da nekome nije cilj da se situacija na Balkanu stabilizuje, da se razvija u pozitivnom pravcu, nego se podgrevaju stare rane - ocenio je Drecun.
 

Ostavite komentar