Vesti > Srbija

Kris Mekini za K1 izneo sve detalje o STRELIŠTU u selu Vrtogoš! Evo šta je rekao o SRPSKIM VOJNICIMA i stanju u svetu

Srpski vojnici bili su odlični i izuzetno spremni na vežbi

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

31/05/2024 > 10:52

podeli vest:

Kris Mekini za K1 izneo sve detalje o STRELIŠTU u selu Vrtogoš! Evo šta je rekao o SRPSKIM VOJNICIMA i stanju u svetu
Foto: mod.gov.rs


U selu Vrtogoš kod Vranja otvoren je novi, savremeni strelišni kompleks Vojske Srbije, rezultat zajedničkog projekta Srbije i Amerike. Ovaj strateški značajan objekat predstavlja još jedan korak u unapređenju vojne saradnje dve zemlje, omogućavajući vojnicima uslove za obuku na najvišem nivou.

Kako sve to izgleda na terenu?

Kompleks se prostire na nekoliko hektara i opremljen je najnovijom tehnologijom, uključujući interaktivne mete, simulatore borbenih situacija i modernu infrastrukturu za obuku snajperista i strelaca. Vojnici imaju priliku da vežbaju u realističnim uslovima, što značajno doprinosi njihovoj spremnosti i efikasnosti.

Koliko je precizna naša automatska puška M21 i koliko je važna ova saradnja,  u emisiji Uranak na televiziji K1,govorio je Kris Mekini, brigadni general u Evropskoj komandi Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: uranak printscreen

 

- Otvorili smo to strelište juče zajedno sa Oružanim snagama Srbije. General Mojsilović i ja smo bili tamo zajedno. Funkcionalnost strelišta se već neko vreme razvija. Bila je to bliska saradnja inženjera koji su radili na njemu, kao i značajna sredstva Vlade SAD-a i Evropske komande koja su pomogla proces modernizacije Vojske Srbije. Videli smo demonstraciju juče, Oružane snage Srbije su pokazale svoju efikasnost i spremnost na tom strelištu. U sklopu jednog šireg kompleksa, imamo još dva terena za obuku koje ćemo dalje razvijati. Samo naoružanje je vrlo efikasno, imao sam priliku da vidim kako to izgleda, uključujući pucanje iz konvoja od strane pojedinaca" - kaže Mekini i dodaje: 

- Tu su bili i mehaničari koji su sarađivali sa srpskom vojskom. Vojnici su imali priliku da probaju, videli smo kako uživo pucaju, kreću se i komuniciraju. Pucanje je bilo veoma uspešno, koristili su puške kalibra 50, koje su vrlo portabilne i proizvedene u Srbiji. Imao sam priliku i sam da pucam".

Lokacija i područje

- Više od 200 hektara je na ovom strelištu. Pravi se već nekoliko godina. Bilo je nekih poteškoća, jer je veliki poduhvat ekološki zaštititi to područje i sprečiti požare, na primer. Bilo je potrebno mnogo inženjerskih radova. Dobijamo mogućnost da se poboljša spremnost Vojske Srbije i da se uvedu nove vojne vežbe, ako se podigne moratorijum, što bi omogućilo saradnju ne samo sa Amerikom, već i sa drugim partnerima, posebno u delu Balkana, koji će moći da vežbaju zajedno. Tako mogu da dele iskustva i razumeju šta vojnici s obe strane mogu da urade. To poboljšava ne samo moral, već i uspešnost i spremnost vojske, naravno, u vođenju globalnih mirovnih operacija.

Koliko je Amerika uložila u taj projekat

- Od 2009. godine, uložili smo 13 miliona dolara u taj kompleks, a 1,5 milion dolara u konkretni projekat strelišta. Ne uzimamo ljudstvo u obzir, jer smo to radili zajedno sa Oružanim snagama Srbije. Ovo je značajna investicija, i to je investicija u budućnost naše saradnje sa Oružanim snagama Srbije".

Zašto komanda SAD-a ulaže u vojsku Srbije?

- Za Evropsku komandu je jako važno da održavamo sjajne bilateralne odnose i saradnju sa Srbijom. Velike mirovne operacije širom sveta realizovane su sa Vojskom Srbije. Deset inženjeraca koji su išli u Sinaj na mirovnu misiju učestvovali su u vrlo uspešnoj misiji. Srbija ima rukovodeća mesta u Libanu, što im čini izuzetno bitnim da budu spremni. Sposobnost Srbije da nastavi učestvovanje u mirovnim operacijama i ostane vojno neutralna je nama u Americi jako važna, i mi želimo da se srpska vojska poboljša u svakoj prilici. Radimo i na drugim projektima. Danas smo u Valjevu uložili milion dolara u jedan vrtić".
Kris Mekini otkriva i da mu je general Mojsilović pomogao oko pucanja u metu

- Bilo mi je malo teže, trebao sam da se naviknem. General Mojsilović je legao pored mene i pomogao mi je da naciljam metu. U Americi imamo, drugačiji sistem i optiku, trebalo mii je malo vremena da se snađem i naciljam. Posle nekoliko promašaja i savete generala Mojsilovića uspeo sam da upucam metu. Ovo je bila odlična prilika da pucamo iz pouzdanog oružja. Mnogi oružani sistemi kalibra 50 se prave u Srbiji". 

Kako su se srpski vojnici pokazali juče na terenu?

- Bili su odlični i izuzetno spremni. Njihov general je bio prisutan. Bili su profesionalni; kretanje, komunikacija, sve je bilo na visokom i profesionalnom nivou. Vrlo impresivno" - dodao je.

Kris Mekini ocenio je i sve što je video na terenu.

- Sa bazom Jug dobijate obuku u učionici koja se tamo odvija, a predavanja su fenomenalna. Mi šaljemo pitomce iz Ameriku u vaše škole i obrnuto, kroz jedan zajednički program. Tokom boravka srpskih snaga u Americi, imali smo članove tima iz Ministarstva odbrane Amerike koji su nadgledali neke buduće politike u vezi sa sistemima naoružanja, i imali smo ljude koji su zaista uložili dosta vremena u mirovne operacije. Svi su bili izuzetno zadovoljni, jer su videli naš zajednički interes u svemu. Nadamo se dobroj saradnji sa Oružanim snagama Srbije kako bismo mogli da im pomognemo u oblastima zajedničkog interesa. Veoma sam srećan zbog buduće saradnje sa Srbijom.

Gde ima prostora za saradnju Amerike  sa vojskom Srbije?

- Imamo bilateralne poduhvate. Jedna od stvari kroz koje prolazi cela Evropa je modernizacija. General Mojsilović upravo to sprovodi, prelazeći sa zastarelih platformi i zastarele ruske opreme i obezbeđujući tu tranziciju, ne samo na američku modernizaciju, već i na špansko i francusko naoružanje, kao što su rafali o kojima razmišlja Ministarstvo odbrane i španski avioni. Veoma je važno u geopolitičkom svetu u kome danas živimo da Srbija ima najbolju i najmoderniju opremu. To je ključna oblast na kojoj ćemo i dalje raditi. Radićemo zajedno i na mirovnim misijama, i dobijamo sjajne izveštaje o tome šta je Srbija uradila u svetu mirovnih inicijativa. Možemo imati sjajne odnose sa Srbijom, koja je strateški lider na Balkanu.

Pored vojske koji još je zajednički interes

- Puno toga će zavisiti od toga kakva će biti vizija generala Mojsilovića. Gradnja partnerstva u domenu bezbednosti je važna. Voleli bismo u Americi i drugim zemljama NATO-a da Srbija razmisli o učestvovanju u našim kolektivnim poduhvatima kako bismo imali kolektivnu odbranu protiv poznatih pretnji koje postoje u svetu. To bi bilo nešto čemu bismo težili u Americi. Podržavamo evropske poduhvate i sve što radimo na polju saradnje, partnerstva i gradnje bezbednosti. Ukoliko politički dođe do neke promene u smislu pomeranja vojne neutralnosti, voleli bismo da Srbiju dovedemo pod okrilje NATO-a, kao i neke druge zemlje na Balkanu, kako bismo bili u istom timu. I dalje smo u istom timu sa Srbijom i gledamo kako možemo najbolje da podržimo viziju za budućnost.

Moratorijum na vežbe nije u interesu Srbije

- To na kraju utiče na vašu gotovost. Ako ne možete modernizovati svoju vojsku i ako ne možete naučiti neke stvari kroz vežbe i stresnu obuku, onda ne možete shvatiti svoje manjkavosti. Mi u Americi moramo redovno da se obučavamo, jer bez toga vojska ne može shvatiti svoja ograničenja i limite ako se to ne isproba. Najbolji način da se to isproba van mirovnih misija širom sveta i drugih angažmana je da se zaista vežba formacijski, kako bismo shvatili možemo li komunicirati sa komunikacionim sistemima i da li su naši sistemi naoružanja kompatibilni sa drugima. Kako možemo da se borimo sa dronovima i radimo sa drugim formacijama. Vežba je najbolji način za to. Nadamo se da će moratorijum biti ukinut i cenimo podršku koju je Ukrajina dobila od Srbije". 

Da li je planeta na ivici novog rata ili je taj rat odavno počeo?

- Sve što mi možemo da uradimo je da isključimo strano mešanje iz internog sukoba između Gaze i Izraela i trudimo se da ne dođe do eskalacije. Prošle nedelje sam bio na Kipru i bavio se time, radili smo na humanitarnoj pomoći. Uspešno smo organizovali zajedničke patrole u saradnji sa Francuzima, Velikom Britanijom i Kipranima, kako bismo isporučivali humanitarnu pomoć u Gazu. Što se tiče budućnosti tog sukoba i ciljeva Izraela, ne bih mogao da dam odgovor na to".

Pretnje nuklearnim oružjem po ceo svet?

- Putin je više puta mahao tim naoružanjem. Zabrinuti smo zbog njegove mogućnosti da koristi bilo koju vrstu nuklearnog naoružanja. Imamo jednog svetskog lidera koji je možda nestabilan i agresivan i koji bi mogao da prisvoji teritorije koje su nekada bile deo nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sada i drugi svetski lideri koji raspolažu nuklearnim naoružanjem pažljivo prate situaciju - kaže Kris i dodaje: 

- Mi želimo da Ukrajina izađe na svoje suverene granice i povrati svoje teritorije. Agresija nije bila izazvana, zločini protiv civila koji su se desili u ruskoj agresiji su neprihvatljivi za svet. Francuska i druge zemlje razmatraju da li da pošalju svoje vojnike ili ne, ne znamo da li bi to bilo korisno. Mi se trudimo da pružimo svu podršku hrabrim Ukrajincima koji pokušavaju da se vrate na granice i zaštite svoje porodice - dodao je. 

Koliko je američkih snaga raspoređeno u Evropi. Koliko u okviru NATO-a, a koliko kao samostalna vojska SAD-a od početka rata u Ukrajini?

- U svakom trenutku SAD ima oko 80 hiljada pripadnika oružanih snaga iz svih delova naše vojske. Cilj je da možemo podržati NATO i pružiti zaštitu istočnom bloku, kao i da možemo ostvariti svaku bilateralnu saradnju u Evropi. Imamo različite planove na osnovu kojih postupamo, a to određuje broj tih oružanih snaga na terenu. U poslednje dve godine ta brojka je bila oko osamdeset hiljada, što je analiza vođena na osnovu geopolitičkog okruženja. Nije bilo značajnog povećanja snaga, ni zbog Ukrajine ni zbog Bliskog istoka. Pojačali smo grupu za pomoć Ukrajini, što je jedna mala grupa koja to radi uz pomoć ujedinjene komande. Neki specijalistički stručnjaci su pomogli u raspoređivanju Džejlod sistema, radi dopremanja humanitarne pomoći u Gazu. To je takođe relativno mali broj vojnika. Džejlod sistem je vojni, jer se pravi za rečne operacije, a ne za Sredozemno more, ali smo ga prilagodili - rekao je.

U vrtić u Valjevu uložen 1,1 milion dolara

- Danas sečemo vrpcu u Valjevu gde se otvara vrtić u koji je uložen 1,1 milion dolara. Ovo je najveća investicija. Veoma smo srećni zbog toga. Od 2009. godine ukupno smo uložili 18 miliona dolara u različite projekte, ali je ovo naše najveće finansiranje. Mislim da je to sjajno za zajednicu. Tu će biti 220 mesta za decu, biće sjajno za roditelje koji rade, da znaju da su im deca na sigurnom u potpuno novom kompleksu. Time pomažemo očuvanju porodice i domaćeg PDP-a u Srbiji. Taj region se ekonomski poboljšava što je od velike koristi za celo društvo. To pruža veliku priliku za budućnost Srbije i za svako to dete, koje će moći d dobije lepo obrazovanje u novom objektu

Kris Mekini, prvi put je došao u Srbiju, a na pitanje koliko mu se mišljenje promenilo o našoj zemlji kaže: 

- Svaki put kada dođete na lice mesta, razvijate neke kontakte. General Mojsilović i ja smo se odmah prepoznali. Trebalo nam je tri sata do baze Jug, imao sam priliku da malo vidim Srbiju i neki delovi liče na Ohajo. Priroda je fantastična, ljudi su srdačni. Sve je prelepo. U narodu sam najviše uživao. Mogao sam da se zagledam u oči tih mladih vojnika na strelištu i na poligonu. To vam vraća veru u čovečanstvo. Kada se spustimo na lični nivo, možemo razne probleme da rešimo, i to je naša misija - zaključio je Kris Mekini u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar