Vesti > Srbija

Isplivali detalji susreta lidera RUSIJE i INDIJE: MODI postavio OSETLJIVO PITANJE, bilo je reči i o NUKLEARNOM SPORAZUMU

Indija nikako ne bi želela da Rusija postane mlađi partner Kine jer Rusija igra veoma važnu ulogu u geopolitici Azije

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

Autor: Mina Duduković

11/07/2024 > 08:42

podeli vest:

Isplivali detalji susreta lidera RUSIJE i INDIJE: MODI postavio OSETLJIVO PITANJE, bilo je reči i o NUKLEARNOM SPORAZUMU
Foto: Tanjug/AP


Indijski premijer Narendra Modi je za svoju prvu pravu inostranu posetu posle teškog trećeg mandata odabrao Moskvu – ako ne računamo odlazak u Italiju na samit G7.

Ovo je neobično, ali značajno jer je do sada Modi za svoju prvu posetu birao susedne zemlje Nepal i Butan. Sada je otišao kod Vladimira Putina, prema Blumbergu, „zbog sve većeg straha Nju Delhija od zavisnosti Rusije od Kine“, koja je „tradicionalni“ rival i neprijatelj Indije.

Naime, u Indiji otvoreno strahuju da bi zbog rata u Ukrajini i sve veće izolacije na međunarodnoj sceni Rusija mogla pasti u „čelični zagrljaj Pekinga“. Premijer Modi, kažu, želi lično da se uveri koliko je ta opasnost stvarna.

Foto: Tanjug/AP

 

Konačno, ovo je prvi Modijev susret sa Putinom od septembra 2022. godine, kada su se sastali na marginama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, a on se već nekoliko puta susreo sa kineskim liderom Si Đinpingom u Pekingu i Moskvi i na trećim destinacijama.

- S obzirom na situaciju u Ukrajini i Indiji, izgleda da se Rusija približava Kini jer je praktično potpuno prekinula svoje veze sa Zapadom - rekao je za "Dojče vele" Nandan Unnikrišnan iz Obzerver istraživačke fondacije u Delhiju.

Prema njegovim rečima, Indiji je potrebna Rusija jer strahuje da bi Kina mogla da postane „hegemon“ u Aziji. 

Foto: Tanjug/AP

 

Indija nikako ne bi želela da Rusija postane mlađi partner Kine jer Rusija igra veoma važnu ulogu u geopolitici Azije, istakao je Unnikrišnan.

Indija je takođe zabrinuta zbog činjenice da susedni Pakistan sve više postaje „kineska provincija“ i da Rusija svoju naftu i oružje prodaje Islamabadu, i to – doduše, kao i sama Indija – po preferencijalnoj stopi, delom za kineski juan, a ne kao kod Indije za dolare. Kako piše Ekonomist, oko 60 odsto trgovine odvija se u nacionalnim valutama, rubljama i rupijama. Indija bi to pojačala, ali zbog isključenja ruskih banaka iz SVIFT sistema to nije lako, pa se sada slažu da se „nacionalne“ debitne kartice, indijski RuPai i ruski Mir, mogu koristiti u obe zemlje...

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, Kina i Turska su nedavno zabranile korišćenje te ruske kartice na svojoj teritoriji.

Istina, Rusija i Indija su dostigle istorijski maksimum u svojim trgovinskim odnosima – 2023. godine više od 65 milijardi dolara, ali ono što zabrinjava Modija je to što ruski izvoz čini više od 90 odsto ovoga, a indijski manje od deset odsto. Reč je uglavnom o ruskoj nafti.

U Nju Delhiju su zadovoljni jer su prošle godine uštedeli više od tri milijarde dolara zbog povlašćenih cena, ali im smeta što je Rusija pod pritiskom Kine (Peking je uslovljavao kupovinu ruske nafte i gasa da Moskva ne izvoz oružja u Indiju) i potreba za ratom prekršili su nekoliko sporazuma o izvozu oružja u Ukrajini. Tako, na primer, nisu isporučeni svi sistemi S-400 koji su dogovoreni još 2018. godine, što izaziva nezadovoljstvo Indije.

Nuklearni sporazum

Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, navodi da bi Putin i Modi mogli da potpišu sporazum o dugoročnim isporukama ruskog nuklearnog goriva Nju Delhiju. 

Uz pomoć Rosatoma, prema pisanju moskovskog lista Vedomosti, gradi se drugi blok nuklearne elektrane Kudankulam, koji će proširenjem sa sadašnja dva na šest blokova postati najveći u Indiji.

Foto: Tanjug/AP

 

Direktor Rosatoma Aleksej Lihačov najavio je još u maju da će ova nuklearna elektrana na leto preći na „inovativno“ gorivo, prenose Vedomosti. Doduše, Indija se i dalje pridržava svog „neutralnog” statusa u vezi sa ratom u Ukrajini, ali je premijer Narendra Modi rekao Putinu da je Indija spremna na svaku pomoć u „uspostavljanju mira u Ukrajini”, prenose agencije.

- Kao vaš prijatelj, uvek sam vam govorio da je mir neophodan za svetlu budućnost budućih generacija, tako da verujemo da rat nije rešenje. Bombe, rakete i oružje ne mogu da obezbede mir, zato se fokusiramo na dijalog, i dijalog. je neophodno - rekao je on.Moda Putin.

Ruski predsednik je želeo da Modijevoj poseti da „intimni i lični štih“, pa ga je ugostio u svojoj dobro zaštićenoj i izolovanoj rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve, gde mu je pokazao štalu i poveo ga na vožnju golfom. kolica. Želeo je da impresionira Modija u svakom pogledu i pokaže veliku ličnu bliskost dvojice lidera.

Važan partner

Za Putina je Indija veoma važan partner, posebno u situaciji u kojoj se nalazi zbog agresije na Ukrajinu, ali zbog velikog rivalstva sa Kinom Putinova „antizapadna“ inicijativa ne prolazi. Pored toga, Indija je poslednjih godina ojačala svoje odnose sa EU i SAD, kako ekonomski tako i politički.

O tome svedoči dolazak na G7, kao i učešće Indije, za razliku od Kine (doduše, Modi nije došao), na mirovnom samitu o Ukrajini u Švajcarskoj.

Ruski mediji posebno ističu da je Modi zbog toga došao u Moskvu baš u trenutku kada počinje samit NATO-a u Vašingtonu. Ruski prokremljanski analitičar Georgij Bovt tumači ovo kao „poruku Indije i Rusije“ da Moskva nije izolovana na globalnoj sceni.

- Poseta indijskog lidera koji nije bio u Rusiji od 2019. godine, poklapa se sa jubilarnim samitom NATO-a, kojim Nju Delhi i Moskva pokazuju da su dugoročni odnosi dve zemlje stabilni i da su pokušaji Zapada da izoluje Rusiju neuspešni - ističe Bovt.

Putin i Modi su razgovarali o „neovlašćenom” regrutovanju indijskih državljana za borbu u Ukrajini. Naime, kako je prenela indijska stanica NDTV, premijer Narendra Modi i predsednik Vladimir Putin dogovorili su se o „otpuštanju” indijskih državljana iz ruske vojske, koji su na prevaru odvedeni na ratište u Ukrajini.

Prema NDTV-u, Modi je to pitanje postavio u nezgodno vreme na privatnoj večeri 8. jula, što je navodno izazvalo kratku pometnju među ruskom delegacijom, a neki su se čak i zagrcnuli. 

Sagovornici NDTV tvrde da je Moskva ne samo pristala da „demobiliše“ Indijce iz ruske vojske i ruskih privatnih armija, već i da im olakša povratak u domovinu. NDTV prenosi da je dvadesetak indijskih državljana učestvovalo ili učestvuje u ratu u Ukrajini, a nekoliko njih je ubijeno. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, kako prenosi nezavisni portal Meduza, odbio da komentariše informaciju o sporazumu Putina i Modija.

Ostavite komentar