Vesti > Srbija

Danas proslavljamo dva SVECA! Evo zašto su oni važni za našu crkvu (VIDEO)

Prema crkvenom kalendaru danas se obeležavaju Sveti mučenik Jakint i Prepodobni Anatolije

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

16/07/2024 > 09:24

podeli vest:

Danas proslavljamo dva SVECA! Evo zašto su oni važni za našu crkvu (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/ Огњен Станковић


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Jakinta; Prepodobnog Anatolija.

Sveti mučenik Jakint

Mladić, dvorjanin cara Trajana i potajni hrišćanin. Jednom kada car Trajan sa svima dvorjanima svečano prinošaše žrtve idolima, Jakint izostade od ove skverne svečanosti. Zato bi optužen i pred cara na sud izveden.

Car ga savetovaše, da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima. Ali Jakint osta tvrd kao dijamant, i reče caru: "ja sam hrišćanin, Hrista poštujem, Njemu se klanjam, i Njemu prinosim na žrtvu živu sebe samog".

Izbijen, popljuvan, sastrugan, ovaj sveti mučenik bi bačen u tamnicu. Po naredbi carevoj ništa mu ne davahu za jelo osim idolskih žrtvoprinosa.

No Jakint to nije hteo jesti, i posle 8 dana umre u tamnici. I videše tamničari dva svetla angela u tamnici: jedan pokrivaše telo mučenikovo svojom svetlom odećom, a drugi polagaše divan venac na glavu njegovu. I sva tamnica beše svetla i mirisna. Česno postrada mladi Jakint i večnom slavom uvenča se 108 god.

Tropar

Sveti mučenik Jakint

Tropar (glas 4): Mučenik Tvoj Gospode, Jakint, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

Sveti Anatolije patrijarh Carigradski

Najpre bio prezviterom u crkvi Aleksandrijskoj, no posle smrti patrijarha Flavijana, bi uzveden na presto Carigradskog patrijarha 449 god. U njegovo vreme Carigradski presto bi priznat ravnim Rimskome prestolu i to na Vaseljenskom Saboru u Halkidonu 451 godine.

Mnogo se borio za čistotu vere pravoslavne, mnogo je stradao od jeretika, dok najzadne bi od njih i ubijen 458 god. u vreme Lava Velikog. Upravljao crkvom blizu 9 godina, i preselio se među svete Jerarhe u carstvu Božjem.

 

 

Ostavite komentar