Vesti > Srbija

Pogledajte kako teku RADOVI NA OBILAZNICI oko Zlatibora! Vesić otkrio sve o projektu vrednom više od 7 MILIONA EVRA

Precizirao je da je do sada, u prve tri faze, urađeno skoro 2,6 kilometara

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/07/2024 > 14:00

podeli vest:

Pogledajte kako teku RADOVI NA OBILAZNICI oko Zlatibora! Vesić otkrio sve o projektu vrednom više od 7 MILIONA EVRA
Foto: TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Goran Srdanov/ bg


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na izgradnji obilaznice oko Zlatibora koja je, kako je rekao, jedan od najkorisnijih projekata koji se rade, a u koji je država uložila više od sedam miliona evra.

- Koliko je ova obilaznica korisna videće ljudi koji dolaze na Zlatibor i oni koji sada prolaze ovim putem, jer će imati mogućnost da zaobiđu sam Zlatibor što znači manje zagađenja i bolji protok saobraćaja - rekao je Vesić, a saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Precizirao je da je do sada, u prve tri faze, urađeno skoro 2,6 kilometara obilaznice oko Zlatibora i dodao da je rok za završetak treće faze decembar, ali da će ona, prema rečima izvođača, biti završena do septembra ove godine. Vesić je istakao da je država u obilaznicu oko Zlatibora uložila ukupno oko 800 miliona dinara, odnosno više od sedam miliona evra.

- Za sledeću godinu projektujemo nastavak u dužini od tri kilometra, pa još četiri kako bi obilaznica oko Zlatibora bila povezana na budući auto-put Požega-Kotroman čime će obilaznica biti potpuna jer će na taj način potpuno ostvariti svoju funkciju - rekao je Vesić.

Naveo je da će se sa opštinom Čajetina nastaviti rad na projektu gondole i da će u budućnosti početi izrada plana posebne namene kako bi se stvorili urbanistički uslovi da se gondola gradi.

- Jedan od prioriteta biće obnova pruge Valjevo-Vrbnica koja prolazi i ovuda. To je deo pruge Beograd-Bar i biće projektovana za brzinu od 80 do 120 kilometara na sat, u zavisnosti od deonice, što će omogućiti da ovaj kraj bude povezan i dobrom prugom sa drugim delovima zemlje - rekao je Vesić.

Ministar je istakao da će to omogućiti nov kvalitet života u čitavom Zlatiborskom okrugu.

- Kada se tome doda da će se graditi auto-put od Požege ka Kotromanu koji će se u pravoj fazi raditi do Sušice, to znači da ćemo ovaj kraj povezati i spojiti na mrežu naših auto-puteva što znači više turista, veću zainteresovanost za investiranje u ovaj kraj i bolji život za sve, a to i jeste suština svega ovoga što radimo - rekao je Vesić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da izgradnja nacionalnih saobraćajnica menja izgled i ambijent u manjim sredinama kao što je opština koju vodi.

- Sigurno je za nas najznačajnije da uradimo te saobraćajnice kako bi mogli da rasteretimo ulazak i prolaz preko Zlatibora. Prema podacima koje imamo, ovaj put preko Zlatibora možda je jedan od najopterećenijih saobraćajnica kada su u pitanju magistralni putni pravci, ali sa obilaznicom ćemo ga itekako rasteretiti i omogućiti dolazak novih investitora u ovaj kraj, što jeste posao lokalne samouprave zajedno sa državom - rekao je Stamatović.

U obilasku radova su sa ministrom Vesićem bili državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić i v.d. pomoćnika ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski.

Ostavite komentar