Vesti > Srbija

Vreme u Srbiji se MENJA: Posle najdužih TOPLOTNIH TALASA, stiže zahlađenje!

Temperature se prethodnih dana nisu spuštale ispod 35 stepeni

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

19/07/2024 > 02:00

podeli vest:

Vreme u Srbiji se MENJA: Posle najdužih TOPLOTNIH TALASA, stiže zahlađenje!
Foto: Shutterstock


Jedan od najdužih toplotnih talasa koji je zahvatio Srbiju polako se završava, a posle temperatura koje nisu padale ispod 35 stepeni, stiže zahlađenje!

Meteorolog Nedeljko Todorović podsetio je da smo, ne tako davno, imali maksimalnu dnevnu temperaturu od 23 stepena!

- Bio je kišovit dan sa pljuskovima i nepogodama. Građani to zaboravljaju u kratkom vremenskom periodu, jer trenutna situacija predugo traje, ali sada toplotni talas slabi - istakao je Todorović.

Foto: Tanjug/AP

 

Danas je manja temperatura za koji stepen nego juče, a za vikend se očekuje pad temperature za dva do tri stepena.

Poučeni iskustvom mogli bismo očekivati pojavu superćelijskih oluja, ali meteorolog ne može da tvrdi da li će i ovoga puta doći do formiranja istih.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji juče je bio na snazi naranžasti meteo alarm zbog grmljavine, u nekim delovima i zbog visoke temperature, a upaljeno je bilo i žuto upozorenje zbog kiše, objavio je RHMZ.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

- Za vremensku prognozu mogu da služe određeni modeli u atmosferi. Gledajući sa ove vremenske razdaljine, ozbiljne nepogode se ne naziru za nekih pet do šest dana. Prilike za tako ekstremni događaj kao što je bilo krajem juna i početkom jula mogu da se, sa više sigurnosti, predvide nekih dva do tri dana pre - rekao je Todorović.

Foto: Tanjug/AP

 

Poslednjih nekoliko dana jula u Srbiji nas ponovo očekuju temperature između 31 i 35 stepeni, dok početkom avgusta sledi novo osveženje.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar