Vesti > Srbija

Stižu OLUJE, pogledajte koji krajevi su na udaru: "Očekujemo CRVENI METEOALARM!"

RHMZ izdao je upozorenje za intenzivne grmljavine i pljuskove propraćene uz grad, jak ili olujni vetar u Srbiji.

Izvor: K1info

Autor: Anđelina Mihailović

19/07/2024 > 15:16

podeli vest:

Stižu OLUJE, pogledajte koji krajevi su na udaru:  "Očekujemo CRVENI METEOALARM!"
Nevreme u Beogradu i devojka sa kišobranom u ruci - Foto: Shutterstock


- Večeras i sutra ujutru počinje promena vremena iznad Balkana, sa dolaskom visinske doline i oblaka koji će tokom popodneva formirati olujnu liniju. Ta linija će se prostirati od Tuzle preko Loznice, Valjeva pa sve do Zlatiborskog i Raškog okruga. Očekuje se kretanje ove linije na istok i severoistok. U Beogradu se nepogode očekuju oko 17 časova - rekao je Ivan Ristić u uključenju za jutarnji program Kurir televizije i naglasio da će vetar dostići brzinu do 120 km/h pri ulasku olujnih oblaka, što može izazvati značajnu štetu na objektima.

- Vetrovna oluja može oštetiti objekte kada brzina vetra pređe 65 km/h, a ovde očekujemo skoro duplo veću snagu vetra. Iako se ne očekuju superćelijske oluje, linija nestabilnosti će doneti višećelijske oluje sa jakim vetrom i velikom količinom padavina - istakao je Ristić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Savetovao je da građani, tokom olujnih nepogoda, ne borave napolju.

- Velika količina kiše može izazvati urbane poplave, posebno u Beogradu krajem dana i tokom prve polovine noći. Poljoprivrednici bi trebali osigurati svoje useve ili koristiti mreže za zaštitu od grada.

Naredni period donosi tri olovna dana - subotu, ponedeljak i sredu, kako ističe Ristić.

- Modeli pokazuju da je subota najkritičniji dan sa najviše padavina i najvećom šansom za grad. Očekujemo i crveni meteoalarm za sutra - rekao je.

Od srede se očekuje hladniji vazduh iz Atlantika i zapadne Evrope koji će doneti osveženje i da će temperature biti niže od 30 stepeni.

- Talas hladnijeg vazduha prolazi kroz "bečka vrata". Očekujemo da će se maksimalne temperature kretati oko 25-27 stepeni, a jutarnje temperature ispod 20 stepeni. Beograd će verovatno imati temperature od 16-17 stepeni u petak, što će nam zahtevati topliju garderobu - rekao je Ristić.

 

 

 

Ostavite komentar