Vesti > Srbija

KRITIČNA SITUACIJA U SELIMA kod Gornjeg Milanovca! Zbog tropskih vrućina NEMA PIJAĆE VODE - interveniše VOJSKA (VIDEO)

Sada na ovim vrućinama došlo je do smanjenja izvorišta, a došlo je i do pucanja cevi na mnogo mesta, pa su meštani ostali bez pijaće vode

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

23/07/2024 > 14:58

podeli vest:

KRITIČNA SITUACIJA U SELIMA kod Gornjeg Milanovca! Zbog tropskih vrućina NEMA PIJAĆE VODE - interveniše VOJSKA (VIDEO)
Foto: Tanjug/Branko Lukić


Vojska Srbije angažovana je na prostoru suvoborskih sela Gornjeg Milanovca, kako bi, usled nestašice vode izazvane sušnim periodom i visokim temperaturama, meštanima dopremila pijaću vodu.

- U skladu sa zahtevom Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac i naređenja pretpostavljene komande, pripadnici Vojske Srbije se angažuju na obezbeđenju vode za piće ugroženom stanovništvu. U skladu sa naređenjem, počevši od 19. jula, iz sastava Centra za obuku veze i informatike, angažuje se autocisterna za vodu, koja služi za obezbeđenje vode za piće ugroženom stanovništvu na teritoriji Teočina i Brezne, a od jučerašnjeg dana i na teritoriji Pranjana - rekao je potpukovnik Zlatko Kovačević, zamenik komandanta Centra za obuku veze i informatike, Gornji Milanovac.

Kovačević je istakao da pripadnici Centra za obuku veze i informatike imaju veliko iskustvo u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u kriznim situacijama i podsetio da su pripadnici Centra u poslednjoj deceniji bili angažovani na gašenju šumskih požara, prilikom poplava kao i gotovo svake godine na obezbeđivanju pijaće vode za stanovništvo.

- U skladu sa trećom misijom Vojske Srbije, njeni pripadnici su uvek uz svoj narod i angažovani su na pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda, tehničko-tehnološki i drugih nesreća i to će činiti i u narednom periodu - zaključio je Kovačević.

- Sada na ovim vrućinama došlo je do smanjenja izvorišta, tako da je smanjena količina vode koja dolazi u bazen. Pored toga, došlo je do pucanja cevi na mnogo mesta i ljudi ne stižu da zakrpe sve, tako imamo veliki problem - rekao je za Tanjug Radovin Veselinović, predsednik Saveta MZ Pranjani.

On je istakao da za Pranjane, koje broji više od 1.500 stanovnika, Vojska Srbije dnevno doveze i po nekoliko cisterni sa pijaćom vodom kako bi meštani mogli da premoste sušne dane. Prema njegovim rečima u toku je izrada projekta da bi se i Pranjani priključili na regionalni sistem vodosnebdevanja Rzav.

- Pranjani se napajaju sa lokalnog izvorišta iz Vukašinovića. Trenutno, uz pomoć opštine radimo projekat da dovedemo Rzav. Nadamo se da ćemo u sledećim godinama voda iz Rzava poteći i u Pranjanima - kazao je Veselinović.

Ostavite komentar