Vesti > Srbija

Danas je Ognjena Marija: Narod ne zaboravlja običaje, ovo nikako ne smete da radite!

Grmljavina se tumači kao loš znak na ovaj dan

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

30/07/2024 > 06:00

podeli vest:

Danas je Ognjena Marija: Narod ne zaboravlja običaje, ovo nikako ne smete da radite!
Foto: wikipedia.org


Po gregorijanskom kalendaru, 30. jula obeležava se Sveta velikomučenica Marina, narodu poznatija i kao Ognjena Marija. Budući da je svetkovina usred leta, naša tradicija je ubraja u red takozvanih "ognjevitih svetaca", zajedno sa Svetim Ilijom, Blagom Marijom i Svetim Pantelijom. Kao i za mnoge svetkovine, i ovaj dan krase interesantni običaji.

Naime, po narodnim predanjima, veruje se da je Ognjena Marija bila rođena sestra Svetog Ilije i Blage Marije. Isto tako, zbog njene naravi u narodu vlada strahopoštovanje prema njenom liku, zbog čega se poštuju običaji, iako nije obeleženo crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Jedno verovanje stoji uz priču da je Ognjena Marija dobila to ime jer je često rasplamsavala rasprave sa bratom, dok je Blaga Marija pokušavala da ublaži ljutnju.

Druga verovanja naroda vezuju se za priču da se Ognjena Marija žalila Svetom Panteliji da su je "plugom zaorali, trlicom satrli i izglom izboli", pa je on obećao da će zapaliti letinu i stoku, ali i da će slati gromove narodu.

Upravo to je iznedrilo i određena "pravila" u narodu za ovu slavu.

Šta ne treba da se radi za Ognjenu Mariju

Prvenstveno, veruje se da je Ognjena Marija zaštitnica žena, ali i da tog dana žene ne treba čak ni konac u iglu provući, niti raditi bilo šta od kućnih poslova.

Da ne treba ništa da se radi tog dana, prenosi se i na muškarce. Po verovanju, Ognjena Marija šalje opomenu gromovima i paljenjem svima onima koji rade nešto u poljima i njivama.

Prema narodnim verovanjima, na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u velikim vodama, jer se navodno svake godine na taj dan dešavaju utapanja i davljenja u rekama i jezerima.

Prilika za ljubav

Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar