Vesti > Srbija

Gašić na obeležavanju DANA SANITETSKE SLUŽBE u Nišu: "Ugled vojnog saniteta pažljivo je građen 185 godina" (FOTO)

On je iskazao poštovanje ljudima koji svakodnevno brinu o zdravlju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

30/07/2024 > 17:16

podeli vest:

Gašić na obeležavanju DANA SANITETSKE SLUŽBE u Nišu: "Ugled vojnog saniteta pažljivo je građen 185 godina" (FOTO)
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs


Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas u Domu Vojske Srbije u Nišu svečanosti povodom obeležavanja Dana sanitetske službe i 185 godina njenog postojanja i rada.

On je rekao da je ugled vojnog saniteta građen strpljivo i pažljivo dugih 185 godina i da su u tu čvrstu, monumentalnu strukturu uzidani stručnost i podvizi generacija velikih medicinskih znalaca i pregalaca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U ratnim vremenima vojni sanitet dokazivao je sposobnost da spasava živote i čuva zdravlje vojnika i civila u situacijama kada se svaka borba unapred činila izgubljenom. Upravo te, naizgled nemoguće pobede, krepile su veru naših boraca u mnogim ratovima da će, ukoliko se nesreća desi, njihov život biti u dobrim rukama - naglasio je Gašić.

On je rekao da je tokom mirnodopskog perioda srpska vojna medicina rasla i razvijala se u nastojanjima da ovlada najsavremenijim znanjima, dijagnostičkim i terapijskim procedurama, uz najkvalitetniju opremu.

- Zahvaljujući tome, naša sanitetska služba u mnogim oblastima postala je i ostala etalon medicinske struke u Srbiji, ali i šire. Međunarodnom ugledu naše zemlje pripadnici vojnog saniteta doprinose angažovanjem u mirovnim misijama širom sveta, iz kojih se uvek vraćaju praćeni zahvalnošću i priznanjima - poručio je Gašić.

Dodao je da su godine za nama donele velike izazove poput pandemije kovida koju smo, uz veliki trud i požrtvovanje sanitetske službe, uspešno prebrodili, te da smo iz te borbe izvukli mnogo vrednih pouka i korisnih znanja.

Gašić je iskazao poštovanje ljudima koji svakodnevno brinu o zdravlju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije naglasivši da pripadnici sanitetske službe "nose dve uniforme".

- Prva je vojna, koja predstavlja spremnost na požrtvovanje, vernu i patriotsku službu svojoj zemlji i svome narodu. Druga uniforma je beli mantil. Ona simbolizuje univerzalni princip ljudske humanosti. Poziv vojnog lekara, medicinskog tehničara i bolničara uzvišen je, jer u sebi sjedinjuje vrhunska etička i profesionalna načela borbe za slobodu svoje zemlje i nesebičan trud za očuvanje ljudskog života i zdravlja - rekao je ministar.

Naglasio je da je do sada mnogo učinjeno na poboljšanju efikasnosti rada svih medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih službi u vojnom zdravstvu.

- Nastavićemo da ulažemo u opremu, infrastrukturu i uslove rada, a posebnu pažnju posvetićemo jačanju kadrovskog potencijala. Uveren sam da će, zahvaljujući podršci rukovodstva države i Ministarstva odbrane, sanitetska služba napredovati i razvijati se prateći najsavremenije svetske trendove, ali nikada ne odustajući od svetlih tradicija na kojima i počiva - rekao je ministar i čestitajući Dan sanitetske službe zahvalio je svima na predanom i profesionalnom radu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar