Vesti > Srbija

JEDNU STVAR koja se tiče NOVCA treba da urade SVI VERNICI: Slavimo Svetog apostola Matiju

Sveti apostol Matija jedan je od dvanaestorice Hristovih učenika

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

22/08/2024 > 08:23

podeli vest:

JEDNU STVAR koja se tiče NOVCA treba da urade SVI VERNICI: Slavimo Svetog apostola Matiju
Foto: Pixabay.com


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostol Matija, koji nije označen crvenim slovom u kalendaru, ali ga hrišćani posebno poštuju.

Sveti apostol Matija jedan je od dvanaestorice Hristovih učenika. Rodom je bio iz Vitlejema, a učio se kod Svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu.

Kada je Gospod izašao na propoved o carstvu Božjem, tada se i Matija pridružio onima koji su voleli Gospoda, jer ga je i on voleo svim srcem i sa nasladom je slušao i gledao njegove reči i dela.

Tokom propovedi vere pretrpeo je velike muke radi Hrista. Pošto je bio u tamnici, Gospod mu se javio i oslobodio ga. Kasnije se vratio u Judeju, gde je optužen i izveden na sud pred prvosveštenika Anana. Anan ga je osudio na smrt, pa su ga izveli i ubili kamenjem.

Sveti apostol Matija smatra se zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Pošto je bio poreznik pre nego što je primio Sveti duh, veruje se da danas treba isplatiti sve dugove i platiti zaostale račune.

Sveti Matija se hranio isključivo voćem, povrćem i žitaricama, dok meso nikada nije jeo, a dan na koji se on slavi "pada" u okviru Gospojinskog posta. Zbog toga bi i na ovaj praznik trebalo postiti, i to na ulju, prema crkvenom kalendaru.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar