Vesti > Srbija

Potvrđen SPORAZUM ministarstava prosvete SRBIJE I KINE o priznavanju DIPLOMA! Olakšana SARADNJA u oblasti obrazovanja

Kako se navodi u obrazloženju, sporazum je potpisan u Pekingu 26. oktobra 2021. godine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/08/2024 > 21:15

podeli vest:

Potvrđen SPORAZUM ministarstava prosvete SRBIJE I KINE o priznavanju DIPLOMA! Olakšana SARADNJA u oblasti obrazovanja
Foto: Shutterstock


Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Kine o međusobnom priznavanju potvrda, diploma i stepena stečenog visokog obrazovanja u originalu na srpskom, kineskom i engleskom jeziku.

Kako se navodi u obrazloženju, sporazum potpisan u Pekingu 26. oktobra 2021. godine potvrđuje se u u cilju uspostavljanja i unapređivanja saradnje u oblasti visokog obrazovanja između Srbije i Kine.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ističe se da se zaključivanjem Sporazuma stvara pravni okvir kojim će se olakšati saradnja u oblasti obrazovanja i nauke, kao i mogućnost da se  promoviše mobilnost talenata između dve države.

Sporazum po svom sadržaju i formi daje i dovoljno definisan i širok okvir za olakšan pristup visokom obrazovanju i uzajamno priznavanje isprava o stečenom visokom obrazovanju u Srbiji i u Kini.

U obrazloženju je navedeno i da se izvršavanjem Sporazuma ne stvaraju finansijske obaveze za Srbiju, kao i da za realizaciju ovog Sporazuma nije potrebno obezbediti sredstva u budžetu Srbije.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar