Vesti > Srbija

Vozači, spremite se! Za VIKEND sledi KOLAPS na granicama, ovo su 3 ključna SAVETA

U Auto moto savezu Srbije (AMSS) kažu da se početak pojačanog saobraćaja očekuje već danas

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Mina Duduković

30/08/2024 > 13:38

podeli vest:

Vozači, spremite se! Za VIKEND sledi KOLAPS na granicama, ovo su 3 ključna SAVETA
Foto: Tanjug printscreen


Kao i svake godine poslednju nedelju avgusta i početak septembra obeležiće veće gužve na putevima Srbije i na graničnim prelazima.

Razlog je poznat - veliki broj građana vraća s godišnjeg odmora i svi hrle ka svojim domovima kako bi se pripremili za posao i početak nove školske godine.

U Auto moto savezu Srbije (AMSS) kažu za Blic da početak pojačanog saobraćaja očekuju već danas, pre svega, na autoputevima ka Mađarskoj, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

- Na graničnim prelazima koji se nalaze uglavnom na autoputevima očekuje se i najveći broj vozila. Još jedan talas pojačanog saobraćaja očekujemo i u nedelju 1. septembra tokom celog dana - kažu u AMSS.

Kako dodaju, najopterećeniji će biti granični i alternativni prelazi.

- Zato preporučujemo manje alternativne prelaze, a koji rade u izmenjenom režimu saobraćaja. GP Bajmok do 8. septembra 2024. u danima vikenda, petak, subota i nedelja, radi u vremenu od 7 do 24 sata. GP Bački Vinogradi do 1. septembra. 2024. takođe samo u danima vikenda, petak, subota i nedelja, radi u vremenu od 7 do 22 sata, dok je GP Horgoš II otvoren svaki dan do 23 sata - rečeno je Blicu. 

Na prelazima sa Hrvatskom najopterećeniji je GP Batrovci, na kojem je prošlog vikenda bilo višesatnog zadržavanja na izlazu iz zemlje.

Opterećen je i GP Šid, pa kao alternativu možete koristiti GP Sot i Ljubu na kojima su zadržavanja uvek kraća.

Radno vreme ovih manjih prelaza je, za razliku od prelaza sa Mađarskom, kao i radno vreme glavnih prelaza, dakle 00-24 sata.

- Pojačan saobraćaj očekujemo na integrisanom GP Preševo sa Severnom Makedonijom, gde je povremeno veći priliv vozila očekivan i na ulaznim i na izlaznim terminalima, kao alternativu možete koristiti GP Prohor Pčinjski – poručuju iz AMSS.

Na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, na osnovu dosadašnjeg iskustva se ne očekuju duža zadržavanja od 45 minuta, eventualno 60 minuta.

Foto: AMSS kamere

 

Radno vreme svih prelaza sa ovim zemljama su od 00 – 24 sata.

Ukoliko se tokom putovanja nađete u gužvi i koloni vozila zbog radova ili nečeg nepredviđenog nikako nemojte ulaziti u rizična preticanja, poštujte sve saobraćajne propise i nemojte žuriti da nadoknadite izgubljeno vreme.

Umоr је uzrоčnik svаке trеćе sаоbrаćајnе nеzgоdе nа putеvimа, а neizostavan је prаtilаc dugih vоžnji, nаrоčitо u nоćnim i nеpоvоljnim кlimаtsкim uslоvimа, pоput vеliкih vrućinа. Kако bistе sprеčili ili оdlоžili umоr u tокu vоžnjе, prе putоvаnjа sе dоbrо odmorite i pravite češće pauze tokom vožnje.

Foto: ATA Images

 

Osim saveta iz AMSS, sve vozače podsećamo da je dugogodišnje iskustvo, pored najboljih alternativnih pravaca, pokazalo i koji su dani u nedelji ali i tačno vreme kada su putevi prema moru najprohodniji i kada srpske turiste na istim očekuju minimalne gužve i zadržavanja.

Kada je o Grčkoj reč, svakako je najbolje izbegavati petak i subotu za odlazak tamo, dok su nedelja i ponedeljak najgori kada je izlazak iz te zemlje i povratak za Srbiju u pitanju, te je najbolje, pokazalo se, putovati i vraćati se sa putovanja radnim danima.

- Vozače podsećamo da je pored informacije o vremenu zadržavanja na našim graničnim prelazima potrebno dodati i vreme koje se provodi na putničkim terminalima kod naših suseda, a koje je u praksi dosta duže od zadržavanja na našim terminalima – kažu u AMSS za Blic.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar