Vesti > Srbija

Svečana akademija povodom Dana jedinstva, slobode i SRPSKE ZASTAVE sutra u Novom Sadu

Organizatori svečanosti su odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova vlada Republike Srbije i Republike Srpske

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

14/09/2024 > 19:32

podeli vest:

Svečana akademija povodom Dana jedinstva, slobode i SRPSKE ZASTAVE sutra u Novom Sadu
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održaće se u nedelju, 15. septembra, u 18 časova, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Organizatori svečanosti su odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova vlada Republike Srbije i Republike Srpske, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Povodom obeležavanja ovog praznika, predsednik Aleksandar Vučić  će sutra pre podne primiti učenike i nastavnike osnovnih škola i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore.

Prijem će biti održan u 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Srpske zastave su već postavljene i u Nišu, širom grada, a centralni trg i gradske institucije ukrašeni su u čast predstojećeg praznika. 

U okviru manifestacije „Dan tradicije“, koja će biti organizovana povodom ovog praznika 15. septembra 2024. godine, predviđen je bogat kulturni program u tom gradu.

Obeležavanje će početi u 17.00 časova velikim narodnim kolom na centralnom Trgu u Nišu. Pola sata kasnije centralni program započeće intoniranjem himne Republike Srbije, nakon čega će uslediti nastupi horova, folklornih ansambala i muzičara iz Južne Srbije, koji će izvoditi tradicionalne pesme na izvornim instrumentima, piše Glas juga.

Datum 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar