Vesti > Srbija

Za sada VIKENDAŠI kod Bezdana da ne brinu: Sve službe prate vodostaj i stanje na Dunavu

Iskorišćeni potancijali kanala DTD

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

22/09/2024 > 15:54

podeli vest:

Za sada VIKENDAŠI kod Bezdana da ne brinu: Sve službe prate vodostaj i stanje na Dunavu
Foto: Shutterstock


Katastrofalne poplave u Centralnoj Evropi "zacrvenele" su i alarme u srpskom delu Podunavlja i mada stručnjaci naglašavaju da ovaj septembarski poplavni talas neće ugroziti našu zemlju, u okolini srpske „dunavske kapije“ kod Bezdana stanovništvo je već spremno i za najpesimističnije scenarije.

U subotnje jutro Dunav je na mernom mestu u blizini Bezdana, kod glasovite prevodnice koju su svojevremeno u poduhvatu izgradnje Velikog Bačkog kanala realizovala braća Kiš, dostigao kotu od 580 centimetara, što je još uvek podaleko od 700 cm, što je ujedno i granica za početak vanredne odbrane od poplava.

Zvanične institucije, štabovi za vanredne situacije i eksperti Javnog preduzeća „Vode Vojvodine“ već su pre nekoliko dana izdali odgovarajuća upozorenja, naglašavajući da su bentovi (odbrambeni nasipi) i vodoprivredni objekti spremni za navalu vode iz gornjeg toka Dunava. Međutim, vlasnici kuća za odmor u Baračkoj, vikend naselju na samoj obali Dunava pre nekoliko dana su nameštaj i ostali kućni „espap“ iz prizemlja digli na spratove svojih privremenih, ali i stalnih nastambi jer se plaše da će im se vikendice naći pod vodom.

Prema dosadašnjim iskustvima ovo naselje počne da plavi čim voda pređe nivo od 520 centimetara, a vlasnici objekata su se navikli da im iz EPS-a isključuju struju kada se nivo Dunava približi cifri od 600 centimetara, piše Telegraf.

S druge strane zaposleni u vodoprivrednim preduzećima čiji je posao da nadziru i Dunav, ne vide razloga za zabrinutost, ističući da su, za razliku od Mađarske i Austrije, odbrambeni nasipi u srpskom i hrvatskom delu podunavlja znatno više udaljeni od toka reke, pa nebranjena područja poput „Gornjeg Podunavlja“ i „Kopačkog rita“ lako prihvataju ogromne količine vode.

U iščekivanju visokog vodostaja voda iz Dunava je preventivno upuštena i u sistem DTD čiji su kanali, za sada, prihvatili dva metra vodenog stuba, pa je realno pretpostaviti da naselja duž regulisanih kanalskih obala neće biti ugrožena.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar