Vesti > Srbija

PUCANO U SRPSKOJ CRKVI! Uništene ikone i oskrnavljena svetinja na KiM, oglasila se Eparhija raško-prizrenska (FOTO)

Naglašava se da taj incident, zajedno sa drugim pritiscima od strane ekstremista ali i tzv. kosovske policije, ugrožava bezbednost Srba

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

23/09/2024 > 08:46

podeli vest:

PUCANO U SRPSKOJ CRKVI! Uništene ikone i oskrnavljena svetinja na KiM, oglasila se Eparhija raško-prizrenska (FOTO)
Foto: eparhija-prizren.com/sr


Eparhija raško-prizrenska SPC izrazila je duboku zabrinutost i žaljenje zbog najnovijeg skrnavljenja istorijskog crkvišta u Međugori, u oblasti Ibarskog Kolašina na KiM i istakla da skrnavljenje tog mesta šalje neskrivenu poruku neprijateljstva, dodatno potvrđujući osećanje da srpski narod, koji je vekovima živeo na KiM, nije dobrodošao.

Eparhija je apelovala na međunarodne predstavnike na KiM da upotrebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio rešen, a slični incidenti i sistematski pritisak na Srbe bili zaustavljeni, a vlasti na KiM pozvala da prestanu sa svim oblicima pritisaka na srpski narod koji ih doživljava kao otvoreni teror.

U saopštenju Eparhije se ističe da uništavanje ikona i vidljiva oštećenja od metaka na tom sveštenom prostoru, koji su, kako je javljeno od strane meštana, otkriveni na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, predstavljaju duboko uznemirujući čin koji dodatno produbljuje bol i neizvesnost koju oseća srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno u poslednje vreme.

Foto: eparhija-prizren.com/sr

 

Naglašava se da taj incident, zajedno sa drugim pritiscima i zastrašivanjima od strane ekstremista ali i tzv. kosovske policije, ugrožava bezbednost i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dodaje se da je, dvadeset pet godina nakon rata, neprihvatljivo da se nasilni akti i skrnavljenja i dalje dešavaju nekažnjeno, što ukazuje na nesposobnost lokalnih vlasti da u potpunosti obezbede sigurnost i zaštitu SPC i srpskog naroda.

Eparhija ukazuje da takvi postupci imaju štetan uticaj ne samo na vernike Srpske Pravoslavne Crkve, već i na sve zajednice na KiM, jer produbljuju podele po etničkoj i verskoj osnovi i ovaj prostor pokazuju kao nestabilan, što podstiče sve veće iseljavanje ljudi svih zajednica, ekonomsku nestabilnost i ugrožava budućnost svih građana.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbedi da se posebno preduzmu mere za zaštitu našeg naroda i verskog i kulturnog nasleđa SPC - navodi Eparhija raško-prizrenska u saopštenju.

Ističe se da je neophodno da i lokalne i međunarodne vlasti zajedno pošalju jasnu poruku da netoleranciji i diskriminaciji nema mesta u društvu u kome svi građani moraju da žive u međusobnom poštovanju i miru i ukazuje da sukobi i nasilje nikome dobro ne mogu doneti.

- Naša Crkva ostaje duboko posvećena negovanju mira i pomirenja. Međutim, mir može opstati samo tamo gde vlada pravda, i gde se poštuje i čuva svetost verskih objekata i poštuju osnovna ljudska prava - naglašava se u saopštenu Eparhije raško-prizrenske.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar