Vesti > Srbija

PETKOVIĆ oštro iz Pariza: "Svi potezi PRIŠTINE sračunati da destabilizuju situaciju na terenu"

Dodao je da je u razgovoru naglasio da je Beograd čvrsto opredeljen za mir i normalizaciju odnosa sa Prištinom

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/09/2024 > 21:15

podeli vest:

PETKOVIĆ oštro iz Pariza: "Svi potezi PRIŠTINE sračunati da destabilizuju situaciju na terenu"
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je danas u Parizu sa savetnikom francuskog predsednika Bernarom Buhvalterom kao i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Rene Trokazom imao odlične razgovore o problemima i  izazovima dijaloga i teškom položaju Srba u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, a kojima je ukazao i da su svi potezi Prištine sračunati samo da destabilizuju sitauciju i stvore nemoguće uslove za život kosovskih Srba.

Petković je naveo i da je osim Buhvaltera, koji je savetnik za kontinentalnu Evropu i Tursku, razgovrao i sa Margaritom Boregard, šeficom Odeljenja za Zapadni Balkan, u francuskom Ministarstvu evropskih i spoljnih poslova.

- Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine u svetlu poslednje runde održane u Briselu, ali i političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije, posebno podvukavši niz jednostranih i eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija - naveo je Petković na Instagramu.

Dodao je da je u razgovoru naglasio da je Beograd čvrsto opredeljen za mir i normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali da sa druge strane pregovaračkog stola u Briselu nema adekvatnog sagovornika s obzirom da su svi potezi Prištine sračunati da destabilizuju situaciju na terenu i stvore nemoguće uslove života za srpski narod u AP KiM.

- Beograd je posvećen ispunjenju svojih obaveza iz dijaloga, ali očekuje i da Priština počne sa ispunjavanjem svojih obaveza posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština na koju srpski narod čeka više od 11 godina - naveo je on.

Petković navodi da je zahvalio sagovornicima na odvojenom vremenu i konstruktivnom i otvorenom razgovoru, istakavši da Srbija visoko ceni spremnost Francuske da uvek sasluša i poziciju naše zemlje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar