Vesti > Srbija

Vučević: Imamo ambijent i političku volju da donesemo zakon o služenju vojnog roka

Premijer se osvrnuo i na situaciju na KiM, kao i na dijalog sa Prištinom koji inače, upravo Priština, kako kaže, ne žel

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

27/09/2024 > 18:15

podeli vest:

Vučević: Imamo ambijent i političku volju da donesemo zakon o služenju vojnog roka
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Premijer Miloš Vučević ocenio je danas da nakon višegodišnjih analiza postoji ambijent i svakako politička volja da se u narednom periodu donese predlog zakona kojim se vraća obavezno služenje vojnog toka u trajanju od 75 dana.
Vučević je u Skupštini Srbije rekao da postoji svest o tome da se ne može i ne treba vraćati na vreme koje je bilo pre 10, 20 ili 30 godina, ali i da 14 godina postoji deficit vojnih generacija.

- I sa svim ulaganjima u vojsku koja je urađena sa promocijom  profesionalne vojske, sa boljim standardom, sa većim platama, boljom opremom, uniformom, naoružavanjem, vozilima, vi možete u jednom delu da nadomestite to,  ali ne možete u ovom socijalnom ambijentu, ne samo u Srbiji, nego u svetu, ne možete prosto da samo iz profesionalnog sastava popunite sve ono što vam je potrebno - rekao je Vučević.

Kako je dodao, to ne uspeva nijedna država na svetu, pa ni SAD koja ima najveće ulaganje za vojsku. 

- Ne mogu da popune, zato što nije dovoljno, nije pitanje para,  jer ljudi danas mogu da zarade lakše novac i, da kažem, sa manje rizika na drugim mestima.  I verujem da ćemo svi zajedno imati ozbiljnu analizu  i ozbiljnu raspravu u parlamentu kada izađemo sa tim predlogom zakona - rekao je Vučević.

Premijer se osvrnuo i na situaciju na KiM, kao i na dijalog sa Prištinom koji inače, upravo Priština, kako kaže, ne želi.

- Albanci na KiM ne žele dijalog, nego žele da sprovedu  svoju agendu etničkog čišćenja - rekao je Vučević.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika o navodnoj ratobornoj retorici, Vučević je kazao da Srbija nema pretenzija ni prema jednoj državi.

- Rešili smo sva pitanja prema Severnom Makedoniji.  Sa Crnom Gorom želimo najbolje moguće odnose, sa Mađarskom imamo najbolje istorijske odnose, sa Rumunijom nikad nismo imali probleme, sa Bugarima radimo i mislim da možemo da imamo mnogo bolje odnose, i Hrvatima i nama trebaju bolji odnosi  -  naveo je Vučević.

Premijer je prokomentarisao skupštinsku raspravu, rekavši da su najmučnije teme bile političke rasprave, odnosno korišćenje tragedije u kontekstu politizacije.

- Užasna je stvar ovo što se desilo sa pogibljom petoro ljudi  na putu Raška Novi Pazar.  Ko god da je počinio to delo, bio vojnik, civil, policajac,  kosmonaut, vatrogasac, političar, nije bitno. Nije oslobođen i ne može da bude oslobođen odgovornost i biće izveden pred lice pravde, samo ne treba praviti atmosferu linča - istakao je Vučević.

On je naveo da su nažalost, u njegovom mandatu kao ministra odbrane, dvojica pripadnika Vojske Srbije poginuli, jedan je imao infarkt tokom vožnje, a drugi prilikom izvođenja složene vežbe, iako je bio iskusan podoficir.

Vučević je kazao da svi moraju da se ponašaju odgovorno.

- Moramo da se ponašamo odgovorno, i vi kao opozicija morate da se ponašate odgovorno, jer predstavljate ne mali broj građana - poručio je Vučević.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar