Vesti > Srbija

POLARNI VRTLOG U SRBIJI: Evo šta nas čeka u Beogradu NAKON 9 GODINA!

Mnogi se pitaju da li će se ponoviti scenario iz 1981?

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Nemanja Negovanović

05/10/2024 > 16:24

podeli vest:

POLARNI VRTLOG U SRBIJI: Evo šta nas čeka u Beogradu NAKON 9 GODINA!
Foto: TANJUG/ FOTO STA/ ELA PETROVČIČ/bs


Talas ekstremno visokih temperatura je iza nas. Pre oko mesec dana u atmosferi je došlo do promene cirkulacije. 

To je bio prvi signal da zima pred nama može biti početak povratka jačih zima na koje smo skoro pa zaboravili.

Meteorolog amater, Ivan Ristić, u saradnji sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem predstavio je dugoročnu prognozu za zimu 2024/2025.

On je najavio hladne, mrazne dane i višednevni snežni prekrivač.

- Ovo ima implikacije na budući razvoj vremena i takođe je povezano sa načinom na koji će se vremenski obrasci razviti u Sjedinjenim Državama i Kanadi ovog meseca, a potencijalno čak i u zimu 2024/2025. Već smo razgovarali o slabijem polarnom vrtlogu za septembar. Ali, od tada, polarni vrtlog nije mnogo ojačao i trenutno je označen kao najslabiji početkom oktobra u poslednjih 40 godina - navodi se na sajtu "Severe Weather".

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Da li se ponavlja scenario iz sezone 1981/1982?

Ristić i svetski poznati stručnjaci poručuju da polarni vrtlog obično igra glavnu ulogu tokom zimske sezone, ali ova godina počinje neuobičajeno slabo, što može imati važne implikacije za predstojeću zimsku sezonu, kao što se već dešavalo u prošlosti, tokom zimske sezone 1981/1982. godine.

- Može se videti da će trenutno, a najmanje u naredne dve nedelje, stratosferski polarni vrtlog biti mnogo slabiji nego inače. U narednim danima približiće se rekordno slaboj tački za ovo doba godine za proteklih 66 godina. Ovo signalizira da nešto nije u redu i u nižim, a posebno u višim delovima atmosfere. Ovi efekti se obično mogu preneti na niže nivoe, sa izvesnim zakašnjenjem, menjajući vremenske obrasce - prenosi Ristić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njegovim rečima, interesantno je što se 1. oktobra 1981. na mapi vidi uragan "Kirk" koji ide prema Evropi i što se onvraća posle 43 godine.

- Na mapi sa anomalijama temperature, koju je objavio "Severe Weather" za zimu 1981/1982. godine, se vidi da je arktički front bio baš iznad Balkana i da nam stiže još jedna hladna zima sa puno snežnih epizoda - kaže Ristić.

Posle 9 godina 15 dana snega u Beogradu

Video je da je u poslednjih devet godina došlo do pojavljivanja cirkulacije koja mu se nije pojavljivala na prethodnim satelitskim snimcima.

- To je skandinavska cirkulacija i nisam prošli put zapazio prodor arktičke cirkulacije (AO), a ona mi je dala intuiciju da će ova zima biti hladnija nego prethodnih devet. Sa kolegama iz Indije zaključio sam da se ta cirkulacija, kod njih je to antarktička (AN), slična arktičkoj cirkulaciji (AO), nije pojavljivala poslednjih devet godina. Sa pojavom te cirkulacije, koristeći svoj model, video sam korelacije sa dve zvezdice koje očigledno pokazuju kada se uradi test analize da će ta pojava da se manifestuje na ovu zimu, i onda sam uz numeriku izračunao da ćemo posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara - kaže prof. dr Valjarević.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar