Vesti > Srbija

Đurić povodom UKIDANJA ZABRANE za ulazak srpske robe na KiM: Još postoje barijere, Kurti želi nemoguće uslove za Srbe

Prema njegovim rečima, zabrana je ukinuta zbog pritiska međunarodne zajednice, koji je rezultat diplomatskog delovanja Srbije

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

08/10/2024 > 12:39

podeli vest:

Đurić povodom UKIDANJA ZABRANE za ulazak srpske robe na KiM: Još postoje barijere, Kurti želi nemoguće uslove za Srbe
Foto: Tanjug printscreen


Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas, povodom odluke Prištine da na Merdaru ukine zabranu o ulasku robe iz centralne Srbije na teritoriju AP KiM da je dobro što može roba da prelazi makar jedan administrativni prelaz, ali da to ne znači da ne postoje blokade.

- Sama činjenica da ne može preko drugih znači da još uvek postoje barijere i blokade, znači da neko još uvek ne želi da omogući normalnu cirkulaciju dobara i slobodan protok roba, ljudi i usluga - rekao je Đurić za TV Prva.

On je dodao da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zabranjivanjem protoka srpske robe želi da stvori nemoguće uslove života za Srbe na AP KiM.

- To je jedna filozofija koju Kurtijev režim konstantno pokušava da gura pod različitim izgovorima i iza te pod znacima navoda filozofije, zapravo jedne etnonacionalističke politike, krije se namera i želja da se uguši ekonomija srpskog naroda na AP KiM kao osnovni preduslog srpskog opstanka - ukazao je Đurić.

Foto: Tanjug printscreen

 

On je dodao da je Priština ukinula zabranu mere o ulasku robe iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare zbog pritiska međunarodne zajednice, koji je rezultat diplomatskog delovanja Srbije.

- Ja sam veliki skeptik vezano za bilo kakvu Kurtijevu dobru volju i mislim da međunarodna zajednica mora odlučnije da sankcioniše njegove odluke" - naglasio je Đurić.

Naveo je da Srbija pojačava ulaganja u srpski narod na AP KiM i istakao značaj zakona o proglašenju AP KiM za područje posebne socijalne zaštite, koji će omogućiti našem stanovništvu na KiM dodatnu finansijsku injekciju, naročito onima koji ostaju bez posla zbog Kurtijevih mera.

Đurić je istakao da je Srbija sprovela i sprovodi diplomatsku ofanzivu na svim kontinentima i da u široj međunarodnoj zajednici stvara konsenzus da je ovakvo ponašanje Kurtijevog režima neprihvatljivo, što produbljuje razumevanje za poziciju Srbije kada je reč o AP KiM.

- Znam da je to jedan dugoročan proces, da to nije instant rešenje, ali ne zaboravimo da ovi problemi nisu ni stvarani preko noći, da su oni stvarani kroz decenije i generacije albanskog lobiranja u ključnim centrima odlučivanja - rekao je Đurić.

Ukazao je da je za uspeh na AP KiM potrebno da cela zemlja bude uspešna i da u prilog tome ide i činjenica da je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, uvećanje BDP-a i predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligineciju koje je planirano za decembar.

On je podsetio da je nedavno posetio Estoniju, da će Srbija ostvariti mnogo kvalitetnije odnose sa baltičkim zemljama i da se ekonomska razmena sa tim zemljama razvija uspešno.

Foto: Tanjug printscreen

 

Osvrćući se na posetu afričkim zemljama supruge predsednika Srbije Tamare Vučić, Đurić je ukazao da Srbija strateški jača svoje veze i relacije na afričkom kontinentu.

- Nama je potreban svaki dobar kontakt koji možemo da ostvarimo. Sve instrumente meke moći, sve instrumente koji će da promovišu poziciju Srbije, da jačaju veze, treba da koristimo - ukazao je Đurić.

Ponovio je da je Sporozum o strateškom partnerstvu u energetici sa SAD više od ekonomije i energetike i da u političkom smislu znači bolje odnose sa SAD.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar