Vesti > Politika

Oglasio se direktor "Pošte Srbije" i poslao SNAŽNU PORUKU

Zoran Anđelković je naglasio da su pretnje novinarima Tanjuga jasna poruka da Srbi nemaju šta da traže na prostoru AP KiM.

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

02/10/2024 > 09:23

podeli vest:

Oglasio se direktor "Pošte Srbije" i poslao SNAŽNU PORUKU
Zoran Anđelković - Foto: ATA Images


Direktor Javnog preduzeća "Pošte Srbije" Zoran Anđelković rekao je danas da su pretnje upućene novinskoj agenciji Tanjugu, koje su stigne na redakcijski mejl u ponedeljak, još jedan način zastrašivanja svakog ko poštuje Ustav Srbije i da ako se na ovakve stvari ne reaguje, one će se ponavljati. 

On je istakao da nadležni organi treba da otkriju ko stoji iza ovoga. 

Anđelković je rekao za TV Hepi da takvih pretnji imamo stalno, jer prištinske institucije žele da, kako je naveo, inaugurišu rečnik koji je prihvatljiv samo za njih i da je ovde sada konkretno reč o nazivu (AP Kosovo i Metohija). 

- Ovde je u stvari želja da se zastraši i zaplaši svako onaj ko poštuje Ustav Republike Srbije, da to ne sme da radi, nego da treba da prihvati narative i reči, ako mogu da tako upotrebim, rečnik, šta je prihvatljivo, a šta je neprihvatljivo na prostoru južne srpske pokrajine, pa prema tome i šta je prihvatljivo kada je reč o nazivu Kosovo i Metohija - rekao je Anđelković.  

On je naglasio da je veći problem ovde kako se na te pretnje reaguje. 

- Reagujemo mi, osuđujemo mi ovde, nego da li se međunarodna udruženja novinara i međunarodna zajednica na takve stvari obaziru, tačnije da li na takve pretnje, aktivnosti i poruke traže da pravosudni organi u Prištini reaguju", dodao je on. 
Kako je istakao, za režim Aljbina Kurtija je sve dozvoljeno, uključujući i pretnje novinarima.

Anđelković je naglasio da su ovakve pretnje poruka da Srbi nemaju šta da traže na prostoru AP KiM. 

- Ovo je zastrašivanje da nijedan Srbin, posebno novinar, nema tu šta da traži, da se pojavi na prostoru Kosova i Metohije i da na bilo koji način ne možeš da opišeš ili napišeš šta se tamo konkretno dešava - kada se upadne u kuću nekome, ili kad se neki mladići hapse bez ikakvog povoda, ili kad se pravi spisak za hapšenje i vođenje kričnog postupka, ili kad se traži da se skine majica sinu predsednika Republike - rekao je on.

Foto: ATA Images

 

Anđelković je naveo da bi, kada bi ovakve pretnje došle iz centralne Srbije, međunarodna zajednica odmah reagovala, dok u ovom slučaju reagovanja - nema. 

Direktor Pošte je rekao da međunarodna zajednica prelazi preko ovog incidenta time što nije reagovala.  

Pretnje novinarima Tanjuga osudili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, više srpskih novinskih udruženja, kao i predsednica EFJ Maja Sever.

Ristić je izjavio da su pretnje stigle sa teritorije Albanije, kao i da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

Novinska agencija Tanjug dobila je u ponedeljak na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi", a u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo AP Kosovo i Metohija.

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar