Vesti > Srbija

Vučić u BIA: Ponosan sam na vas, UVEK ste bili uz SVOJ NAROD!

Za nas je put Srbije naša samostalnost, slobodarska politika i ono što treba da donese progres našoj zemlji, a ne nekim drugima

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2024 > 11:44

podeli vest:

Vučić u BIA: Ponosan sam na vas, UVEK ste bili uz SVOJ NAROD!
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležava danas 125. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, koje je bilo preteča ove bezbednosne službe u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao obraćajući se na ceremoniji obeležavanja jubileja da je to izuzetna stvar.

"Danas živimo u vremenu velikih izazova i uvek i u agenciji i u MUP-u, svuda gde ima oružja i informacija i novca bilo je različitih igara moći, ogovaranja, podmetanja i svega. Ali ono zbog čega sam ponosan na Agenciju i na vas je da ste uvek na početku i na kraju bili uz svoju Srbiju kad god je to bilo teško, branili njenu slobodu, njenu državnost, njen integritet i borili se protiv svih onih koji su hteli zemlju da nam unište", rekao je Vučić.

Rekao je da, kada je polagao venac na obeležje stradalim pripadnicima BIA, je osetio stid zbog toga što ih nismo snažnije i jače u prethodnom periodu štitili, "što smo stavljali maramu na oči, ćutali i stideli se njihovih podviga koji su u ime otadžbine izvodili u prošlosti".

"Počeo sam nešto drugačije da bih vam rekao koliko je vaše jedinstvo danas za nas drugačije - kada se nalazite na mestu predsednika vlade ili države, nema sumnje da ste izloženi različitim pritiscima, i tu nema kuknjave", rekao je predsednik.  Dodao je da nikad nije bio veći unutrašnji pritisak, ni od strane različitih spoljnih službi.

"Ja nikada nisam osećao toliki pritisak iznutra zato što su svi igrači različitih službi zapadnih i istočnih, pritisnuti da ostvare rezultate koje spoljne službe traže. Za mene postaje gotovo nemoguće da izdržim taj pritisa koji prave želeći da skrenu Srbiju u 'pravom smeru', a to nije srpski smer koji smo mi zacrtali", rekao je. 

Kako je dodao, kada vidi koliko je njemu to teže, može samo da zamisli kako to izgleda u različitim odeljenjima i krilima same Agencije i drugim mestima. 

"Molim vas da u svakom trenutku znate, možda su neki malo bolji, neki lošiji, ali za nas je put Srbije samo dobar put - naša samostalnost, slobodarska politika i ono što treba da donese progres našoj zemlji, a ne nekim drugima", naveo je predsednik Srbije.

Ponovio je da od kuknjave nema ništa i da moramo da radimo i da se bavimo svojim poslom, i da garantujemo  sigurnost našoj deci i opstanak otadžbini. 

"Pritisci će biti i spoljni i unutrašnji sve veći, ne postoji niko s kim racionalno možete da razgovarate, svi su histerični po tom pitanju", istakao je.

Vučić je poručio da je potrebno da se sačuva mir i da se obezbedi ekonomska sigurnost za građane, jer će to biti jedan od načina "kako će zemlju da nam tuku".

"Vi to bolje znate od svih državnih organa, da se mnogi ne raduju ekonomskom uspehu Srbije i da žele da zaustave napredak. Onda nema priče o tome hoće li biti veće plate, hoćete li imati bolje automobile, hoćete li moći da vratite opremu koja je pre dve godine bila najmodernija, sada nije, pa ćemo sada da investiramo da imate najmoderniju u svetu. To može samo ako imamo dobre ekonomnske rezultate", rekao je.

Kako je ukazao, rat u Ukrajini neće skoro da prestane i svi će da izlaze za pravim i lažnim planovima za mir, a niko ga ne očekuje.

"Sada je samo pitanje ko će da glumi žrtvu da se zalaže za mir, a ko za rat... Plana nema, čekaju se američki izbori da se vido ko će kojom žestinom da udari. Mira na Bliskom istoku nema. Držaće Amerikanci to do izbora pod kontrolom, ali sumnjam da će i to uspeti. Dugoročnog mira nema.

Predsednik je dodao: "Pokušavaće nas da isprovociraju na svaki način, baš da bi zaustavili ekonomski napredak, jer je razlika između nas i drugih sve veća. Nisu računali da su homogenizovali ceokupan srpski narod u regionu. Toliko su gazili srpski narod, toliko su ga ponižavale vlasti i pre 25 i pre 20 i pre 15 godina, da su ljudi shvatili da moramo da zbijamo redove". 

Dodao je da se zato vidi nervoza u regionu i da će se koristiti sve moguće sintagme ne bi li nas predstavili kao remetilački faktor, "i to se neće zaustaviti".  

Predsednik Srbije je prethodno položio venac na Memorijalni zid sa imenima stradalim pripadnicima BIA.

Svečanosti prisustvuju i predsednica Skupštine Srbije Ana Brbnabić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

 

Ostavite komentar