Vesti > Srbija

Patrijarh Porfirije osveštao prostorije Srpskog kulturnog centra u Osijeku

Patrijarh Porfirije je u besedi poručio da je ispunjen Božijim blagoslovom gde god da sreće pravoslavni narod

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Petričević

18/10/2024 > 21:49

podeli vest:

Patrijarh Porfirije osveštao prostorije Srpskog kulturnog centra u Osijeku
Foto: SPC


Patrijarh Porfirije, koji boravi u poseti Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, osveštao je večeras prostorije novoizgrađenog Srpskog kulturnog centra u Osijeku koji je otvoren u maju.

Patrijarh je blagoslovio sve koji žive i rade u ovom centru.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istakao je da je ovo događaj od velikog značaja za pravoslavne vernike u Osijeku, zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji projekta Srpskog kulturnog centra, kao i patrijarhu Porfiriju na duhovnim porukama.

"Želimo da ovo bude mesto u koje niko neće zazirati od ulaska, u kojem će naši sunarodnici u slobodi i bez straha stvarati", rekao je Pupovac i dodao: 

"Svi koji živimo s obe strane Dunava i Drave treba da imamo na pameti da je današnje loše vreme loše za sve i, ako činimo dobro jedni drugima, to će vreme biti manje loše za sve nas koji smo bliski jedni drugima i susedi jedni drugima".

 

 

Povodom kanonske posete patrijarha Porfirija, prethodno je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku služena doksologija.

Patrijarh Porfirije je u besedi poručio da je ispunjen Božijim blagoslovom gde god da sreće pravoslavni narod.

"Posebno emotivno sam ganut kada dolazim u ove krajeve, jer sam proveo ne mali broj godina na ovim prostorima i znam ispite, iskušenja i izazove svih ljudi koji ovde žive", istakao je patrijarh.

Sutra, drugog dana kanonske posete Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, patrijarh Porfirije će osveštati Saborni hrama svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, saopšteno je na sajtu Eparhije.

Srpski kulturni centar je otvoren u maju kao rezultat saradnje Srpskog narodnog vijeća i Eparhije osečko-poljske i baranjske, uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar