Vesti > Srbija

Kraljica Esvatinija LaZuma i Tamara Vučić posetile Narodni muzej u Beogradu

One su u pratnji direktorke Narodnog muzeja obišle arheološku postavku koja uključuje i neke od najstarijih artefakata u Evropi

Izvor: K1info

19/10/2024 > 21:29

podeli vest:

Kraljica Esvatinija LaZuma i Tamara Vučić posetile Narodni muzej u Beogradu
Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


Kraljica Esvatinija LaZuma i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetile su danas Narodni muzej u Beogradu.

One su u pratnji direktorke Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković obišle arheološku postavku, koja uključuje i neke od najstarijih artefakata u Evropi, poput predmeta iz kulture Lepenskog vira.

One su imale priliku da vide i neke od najreprezentativnijih predmeta praistorijskih kultura na prostoru Srbije, poput ženskih figura koje predstavljaju simbole plodnosti.

Arheološka postavka uključuje i predmete pronađene na ovim prostorima, a koji datiraju iz vremena antičke Grčke i antičkog Rima, poput biste cara Konstantina, frizova...

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

 

Supruga predsednika Srbije i kraljica Esvatinija su obišle i postavku sa srpskom umetnošću 18. i 19. veka, gde su imale priliku da vide prvi srpski autoportret Nikole Neškovića, prvi srpski ženski autoportret Katarine Ivanović, kao i slike Đure Jakšića, Đorđa Krstića, Paje Jovanovića... 

Kraljica Esvatinija je imala priliku da vidi i najvredniju sliku u postavci,  "Krunisanje Cara Dušana" Paje Jovanovića, koja je osvojila zlatnu medalju na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Supruga predsednika Srbije i kraljica Esvatinija, sa kojom su u delegaciji bile princeze ovog Kraljevstva, posetile su i Skadarliju, zajedno sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju Milicom Đurđević Stamenkovski.

Kraljica Esvatinija i supruga predsednika Srbije su ranije u toku dana posetile Konak Kneginje Ljubice u Beogradu.

Kraljica Esvatinija LaZuma došla je u Beograd sa svojim suprugom kraljem Msvatijem Trećim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra i kome je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poseta kralja i kraljice Esvatinija dolazi tri meseca nakon što je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić u julu posetila ovu južnoafričku državu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar