Vesti > Srbija

VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA NA POSEBAN DAN: "Okupatorske tenkove nismo dočekali sa cvećem..." (VIDEO)

Predsednik je rekao da je "na današnji dan naša prelepa prestonica zbacila okove fašističkog ugnjetavanja"

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/10/2024 > 12:17

podeli vest:

VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA NA POSEBAN DAN: "Okupatorske tenkove nismo dočekali sa cvećem..." (VIDEO)
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


U Predsedništvu Srbije danas je počelo svečano otvaranje izložbe o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. i promocija poštanske marke posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda.

Na svečanosti se obraćaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov. Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, kao i drugi gosti.

- Danas ću na ovaj poseban dan, 80. godišnjicu oslobođenja Beograda, pokušati da govorim na ruskom jeziku, iz poštovanja ne samo prema gostima, već i prema svim crvenoarmejcima koji su položili živote na oltar svoje otadžbine, Evrope, i naše otadžbine. Danas je poseban dan, koji ima ogroman značaj i za Srbiju, Rusiju i Evropu - rekao je. 

Predsednik je rekao da je "na današnji dan naša prelepa prestonica zbacila okove fašističkog ugnjetavanja".

- Srbija je kroz veliki antifašistički pokret pružala herojski otpor okupatoru. Srbija je od prvog dana rata izabrala ne stranu pobednika, i platila je visoku cenu za to. Mi nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem, i zato smo platili visoku cenu - naglasio je predsednik. 

Kako je rekao, Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez podrške Crvene armije i naših prijatelja. Crvena armija pod komandom generala Ždanova, i NOVJ pod komandom generala Dapčevića, ulicu po ulicu su oslobađali Beograd. Hiljade boraca je dalo život za ovaj grad, rekao je predsednik. 

- Na izložbi je predstavljen samo mali deo našeg bratstva koje je iskovano zajedničkim ranama i žrtvama. U istoriji našeg glavnog grada istaknuto mesto će uvek zauzimati i Vladimir Ždanov, i Peko Dapčević, i svi borci koji su dali živote za oslobođenje grada. Govoreći o istorijskim činjenicama dozvolite mi da istaknem da bogatstvo naših odnosa tokom veka predstavlja veliko nasleđe. Naša dužnost je da ga čuvamo - zaključio je predsednik.

Na izložbi "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" je između ostalog prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre Beogradske operacije. Posetioci imaju priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar