Vesti > Srbija

REKONSTRUKCIJA VLADE Šešelj OBRAZLOŽIO predlog Vučeviću: OVO DVOJE MINISTARA MORAJU DA LETE

Ko ne zaslužuje fotelju u Nemanjinoj?

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/10/2024 > 15:34

podeli vest:

REKONSTRUKCIJA VLADE Šešelj OBRAZLOŽIO predlog Vučeviću: OVO DVOJE MINISTARA MORAJU DA LETE
Foto: ATA Images


Od kada je Miloš Vučević najavio rekonstrukciju Vlade, u javnosti ne prestaje da se postavlja pitanje ko bi od ministara mogao da ostane bez fotelje i na koga je premijer Srbije mislio kada je pričao da u Nemanjinoj 11 ima i onih koji ne obavljaju svoje zadatke.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj za K1info portal bio je, kao i uvek, direktan, jasan i precizan.

- Ne znam šta Vučević planira, ali mogu da kažem šta bih ja uradio. Smenio bih dva ministra. Pod hitno bih smenio Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Razlog za to je diskriminacija bunjevačke nacionalne manjine. Mislim i da Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete ne treba više da bude u sastavu Vlade, jer ne radi na tome da vrati monopol Zavodu za udžbenike, već knjige iz kojih uče deca u školama štampaju Nemci, Slovenci i Hrvati - kao "iz rukava"  rekao je Šešelj za portal K1info. 

Foto: K1 televizija

 

Pitanje koje se najviše postavlja oko rekonstrukcije je kada će biti? Ispostavilo se da bi to moglo da bude na proleće, budući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da očekuje da bi rekonstrukcija vlade mogla da bude sprovedena između marta i juna iduće godine.

Aleksandar Đurđev poslanik i predsednik Srpske lige smatra da je rekonstrukcija  uvek dobra i poželjna, jer je to jedini način da se utvrdi presek stanja i vidi koji ministri su u stanju da prate tempo predsednika Vučića i premijera Vučevića.

- Lično smatram da ima nekoliko ministara koji ne obavljaju svoj posao na dobar način. Ne može ministar biti neko ko je odličnu kampanju nižih cena obesmislio i svojim detinjastim izjavama je izvrgao podsmehu. Ne može ni neko ko ničim nije doprineo unutrašnjem dijalogu jer je svoj posao sveo na preziranje srpskog nacionalnog interesa. Da li je u redu da ministri budu i dalje oni koji su prvi trebali da osude napade i pretnje islamskih ekstremista? - zapitao se Đurđev, i dodao da Srbija treba da dobije još jednog ministra koji nije Srbin: 

- Mislim da je, sa druge strane, potrebno da Srbija konačno dobije ministra Slovaka, jer pripadnici tog naroda i njihova matična država Slovačka ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova i uvek su bili lojalni državi Srbiji i njenim interesima. Svako ko se ne zalaže za priorotete Vlade Srbije i ne daje nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću i premijeru Vučeviću u ovim izazovnim i složenim vremenima nema šta da traži na ministarskim pozicijama - dodao je on. 

Foto: Ustupljena fotografija

 

Dragoljub Anđelković, s druge strane, smatra da se priča o rekonstrukciji nameće. 

- Kod nas se stvarne ili potencijalne rekonstrukcije vlade poslovično dugo najavljuju kao da se radi o posledicama kompleksnih procesa unutar vladajućih struktura. To nije tačno. U pitanju je odraz volje ili skrivenih namera jednog čoveka. Aleksandar Vučić potpuno kontroliše vladajuću većinu te je za promene unutar Vlade kao i njenu politiku samo on bitan. Opredeljenje premijera Miloša Vučevića je nebitno kao što je ranije bilo i sa stavom Ane Brnabić - kaže Anđelković.

 

 

Ostavite komentar