Vesti > Srbija

MIRJANU (9) SILOVALI i UBILI samo zato što je SRPKINJA! Ko je devojčica oko koje je izbio SUKOB U STUDIJU TANJUGA

Prisetimo se jedne od prvih i najmlađih žrtava mudžahedina u BiH

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

27/10/2024 > 08:58

podeli vest:

MIRJANU (9) SILOVALI i UBILI samo zato što je SRPKINJA! Ko je devojčica oko koje je izbio SUKOB U STUDIJU TANJUGA
Mirjana Dragičević ubijena i silovana devojčica - Foto: printskrin/youtube/true 112c


Mirjana Dragičević žrtva je zločina muslimanskih ratnih jedinica, koje su 28. decembra 1992. godine upale u njeno selo, Donju Bioču sarajevske opštine Ilijaš, i tu izvršile gnusne zločine. U momentu ubistva, Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina.

Ova tada devetogodišnjakinja jedna je od prvih žrtava mudžahedina u BiH, koju su, naočigled majke Rade brutalno silovali pa ubili. 

Foto: printskrin/youtube/true 112c

 

Gnusan zločin

U zoru, 28. decembra 1992. godine, pripadnici tzv. Armije BiH su uspeli da zauzmu položaje koje je držala VRS i da zauzmu selo Gornja Bioča, a zatim da uđu u nebranjeno selo Donja Bioča. Članove porodice Dragičević, koji su se zadesili u kući, probudila je pucnjava. 

Rada Dragičević je bila sama sa decom u kući i pokušala je da izađe, ali su se na vratima pojavila tri vojnika. Oni su od Rade uzeli malu Mirjanu i odgurali ih u sve u kuhinju. Mirjanin brat Janko je pobegao u sobu i sakrio se ispod kreveta. Neprijateljski vojnici nisu ulazili u tu sobu. Od napolje su dopirali pucnji i detonacije kada je usledio pravi horor. 

- Majka me je probudila i rekla mi je da ustanem da vidim šta je. Bila je i tetka sa nama. Ustala sam, pogledala kroz prozor, pucalo se, ja sam mislila da su to naši. Medutim, nisu. Muslimani su provalili liniju i ušli u selo. Pokušali su da pobegnu. Majka i tetka su pokušale da izađu.... Krenula sam sa ćerkom ka izlazu, a sin je ostao u susednoj sobi. Moja mama i tetka su zakukale...Dvojica tamnoputih, mudžahedina, imali su povez oko čela, jedan je belac bio sa njima - svojevremenom je započela svoju ispovest Rada Dragičević, majka svirepo mučene, pa ubijene devojčice. 

Foto: printskrin/youtube/true 112c

 

Kako kaže, čuli su se pucnji, granate su padale... Zločinci su govorili i urlali na nekom njoj nerazumljivom jeziku .

- Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci, ja sam je obukla. Široka je trenerka bila. Nju kad su uhvatili, odvojili od mene, ona je vrištala, plakala. Kad su pošli da je skidaju, vrištala je. Ja nisam mogla da joj pomognem. Zvala me: "Mama, mama!" - govorila je sa gorkim osećajem u grlu.

 

Sa suzama u očima prisećala se tog kobnog dana sa kojim će živeti do kraja života.

- Taj prvi kad ju je silovao, bila je svesna. Ali se kasnije nije čula, izgubila se verovatno, kad su ova dvojica... Kasnije se ništa nije čula, niti je plakala, niti me zvala, ništa. Samo je onako ležala na podu. Kad su to završili, onda su pucali u nju, pa u mene - rekla je Rada u jednom dokumentarnom filmu snimljenom 2005. godine. 

Neprijateljski vojnici su ih ostavili smatrajući da su mrtve. Nedugo nakon toga, selo oslobađaju pripadnici VRS. Ranjene su odmah transportovali u najbliže zdravstvene ustanove, među kojima je bila i Rada. 

Grob male Mirjane

Malu Mirjanu su sahranili baba i deda na groblju u Ilijašu. Sa groblja u Ilijašu telo Mirjane Dragičević je 5. septembra 2005. godine ekshumirano i sahranjeno na Srpskom Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokolcu.

Foto: printskrin/youtube/true 112c

 

- Teško mi je kad to sve vidim. Tu se nikada ne bih vratila da živim. Tu gde su mi to uradili detetu. Ja kad dođem ovde na grob, ja se rasteretim. Bude mi lakše u plućima. Isplačem se i osećam da sam isto sa njom. Jer kad dođem ja pričam. Teško. Isto je teško i kad odlazim, opet je ostavim samu tu - govorila je Rada.

Ova tema ponovo je izašla u javnost u jutarnjem programu Tanjuga, kada ju je pomenuo profesor bezbednosti Darko Trifunović u dijalogu sa ambasadorom Palestine u Srbiji Mohamedom Nabhanom. Ovaj dijalog umalo nije eskalirao u fizički obračun, a jedna od žustrih svađa vodila se upravo oko male Mirjane.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar