Vesti > Srbija

Užičani imaju poseban razlog da se RADUJU

Srpsko kolo, među kojima je najpoznatije Užičko, nalazi se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Autor: RINA

20/07/2022 > 09:39

podeli vest:

Užičani imaju poseban razlog da se RADUJU
Foto: RINA


Upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo” u Užicu. Srpsko kolo se snimalo i igralo na više autentičnih lokacija u Užicu uz mnoštvo izvođača.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo”.

- Užičani su veoma ponosni na svoje istorijsko i kulturno nasleđe i na činjenicu da se srpsko kolo, među kojima je jedno od najpoznatijih Užičko, našlo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. U gradu na Đetinji držimo do očuvanja tradicije, jer je to način da se sačuva identitet našeg naroda koji se stvara i čuva vekovima. Cilj očuvanja folklora, autentičnih proizvoda užičkog kraja, kao i svega onoga što čini užički duh i erski humor, je da se ne zaboravi da su nam koreni dublji i dalji od momenta koji predstavlja naše prvo sećanje i saznanje - istakla je gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević i nastavila:

- Čuvari tradicije, najvrednijeg što su nam preci ostavili, uvek su među najboljim promoterima naše kulturne baštine. Raduje nas što je užički kraj deo projekta “Srpsko kolo” i što imamo priliku da širu javnost upoznamo sa narodnim stvaralaštvom koje svaka nova generacija oplemenjuje čuvajući njegovu izvornu suštinu -

Uz tipične igre užičkog kraja ubrajaju se: četvorac, užička čarlama, rabadžijsko, kukunješ, prolomčica, ersko, povijorac…

Sve igre igraju se na narodnim svečanostima, u otvorenom kolu koje se uvek kreće desno i u kome se igrači, naizmenično muškarci i žene, drže za ruku. Ako su igrači međusobno srodnički bliski, mogu se u kolu hvatati i ispod ruke (pod ruku).

Igre se uče na manjim skupovima, prelima, komišanjima i malim čobanskim sastancima. Smatra se za sramotu ako neko od mlađih nije naučio da igra.

- Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju i moć. Srpsko Kolo je simbol sabornosti koje okuplja i stare i mlade i ujedinjuje srpski narod gde god da se nalazi u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal “Srpsko kolo” govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru - zaključuje reditelj i producent, dr Željko Mirković.

Nacionalni projekat “Srpsko kolo” realizuje se u saradnji sa Ansamblom “Kolo”, Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Ostavite komentar